Legătura dintre nivelul de estrogen din organism şi creşterea în greutate

Multe femei observă că odată cu modificarea nivelului de estrogen din corp, le este afectată şi greutatea, mai ales ȋn preajma menopauzei. Acestea pot observa că acumulează exces de greutate sau că le este mai dificil să slăbească.

Unele forme de estrogen sunt strâns legate cu felul ȋn care corpul nostru controlează greutatea. Astfel, orice shimbări ȋn nivelul estrogenului din corp pot cauza modificări ale greutății, de asemenea. Aşadar, care este legătura dintre nivelul estrogenului din organismul unei femei şi greutatea acesteia?

Menopauza, estrogenul şi greutatea corporală

Nivelul estrogenului din corpul unei femei poate fi unul scăzut din mai multe motive. Cel mai des ȋntâlnit motiv este menopauza. În această perioadă, corpul se confruntă cu un declin al hormonilor reproductivi şi menstruația se opreşte. Multe femei observă şi o creştere ȋn greutate ȋn această perioadă. Unul din motivele creşterii ȋn greutate ȋn timpul menopauzei este modificarea nivelului de hormoni din organism.

De pildă, estradiolul care este o formă a estrogenului, scade la menopauză. Acest hormon sprijină metabolismul şi regularizarea greutății corporale. Un nivel mic de estradiol poate conduce la ȋngrăşare.

De-a lungul vieții lor, femeile pot observa acumularea de grăsime ȋn zona şoldurlor şi a copaselor, de cele mai mutle ori. După menopauză, tendința este acumularea de țesut adipos ȋn zona abdominală, iar acest tip de grăsime se numeşte grăsime viscerală şi este foarte periculoasă. Astfel de țesut adipos este legat de apariția unor condiții de sănătate precum diabet, AVC, cancer şi unele boli ale inimii.

Odată cu modificarea nivelului hormonilor din corp, unele femei tind să fie mai puțin active şi să piardă din masa musculară, arzând mai puține calorii pe timpu zilei.

Toți aceşti factori pot conduce la acumularea kilogramelor ȋn plus.

Alte motive pentru dezechilibrul de estrogen din corp

Menopauza nu este singura cauză ce poate conduce la un nivel scăzut de estrogen. Alte posibile cause sunt urmatoarele:

Beneficiile estorgenului

Estrogenul este un homon feminin şi este strâns legat de pubertate şi de ciclul menstrual. Alte funcții ale hormonului includ următoarele:

Ovarele sunt cele care produc estrogen dar şi glandele adrenale şi țesutul gras produc cantități mici de estrogen deopotrivă.

Există trei tipuri de estrogen:

Simptomatologia unui nivel scăzut de estrogen

Simptomele unui nivel scăzut de estrogen includ următoarele:

Femeile care suferă de astfel de simptome ar trebui să se adreseze unui medic pentru a determina nivelul de estrogen din corp ȋn vederea descoperirii cauzei pentru acestea. Toate femeile ar trebui să ȋşi țină evidență menstruației, inclusiv când aceasta ȋncepe şi când se termină, de asemenea, orice probleme care apar ar trebui discutate cu medicul. Toate aceste informații vor ajuta doctorul ȋn determinarea cauzelor şi a unui posibil diagnostic de dezechilibru hormonal.

Controlul greutății

Chiar dacă este legată de dezechilibre ale estrogenului, greutatea poate fi menținută ȋn limite normale prin activitate fizică şi o dietă sănătoasă fără alimente procesate, alcool, bauturi carbogazoase, dar cu fructe şi legume, multă apă şi grăsimi vegetale.

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.