Legătura dintre obezitate şi fertilitate

Este deja un fapt demonstrat acela că femeile care suferă de obezitate ȋntâmpină, de regulă, mai multe probleme ȋn a putea concepe un copil. Mai mult, acestea manifestă riscuri crescute de a nu putea duce la bun sfârşit sarcina, avortul spontan putând surveni ȋn rândul unor astfel de paciente. Iată, ȋn continuare, mai multe despre toate acestea:

Kilogramele ȋn exces au efecte deloc benefice asupra ovarelor, producţia de ovule fiind afectată. De asemenea, supraponderea mai poate afecta şi endometrul, adica locaţia ȋn care este implantat ovulul care a fost fertilizat.

Mai mult, femeile care sunt supraponderale sau care suferă de obezitate, comparativ cu acelea care au o greutate normală, prezintă o incidenţă mai mare şi ȋn ceea ce priveşte cancerul la sân, tulburări legate de reproducere sau de sarcină, probleme endocrinologice reproductive, tulburari la nivel uroginecologic sau infertilitate.

Cercetările şi studiile au demonstrat faptul că, pe măsură ce Indicele de Masă Corporală creşte, va scădea rata de succes a unei sarcini.

O foarte mare parte dintre femeile supraponderale sau care suferă de obezitate suferă d infertilitate. Acest fapt ar putea constitui o consecinţă a neregularităţii menstrelor şi a unei frecvenţe crescute a ciclurilor anovulatorii (cicluri mai lungi de 35 de zile ȋn cadrul cărora obulaţia lipseşte). Un procent demn de luat ȋn considerare dintre pacientele care suferă de infertilitate, manifestă şi Sindromul Ovarian Polichistic. Acesta constituie o dereglare care este deseori asociată cu supraponderea sau cu obezitatea şi presupune o anovulaţie cronică şi anumite dereglări menstruale care pot fi sau nu ȋnsoţite de hiperinsulinemie sau de hiperandrogenism.

Anovulaţia reprezintă un fenomen care se ȋntâlneşte şi ȋn cazul femeilor cu un Indice al Masei Corporale care este sub 30, din cauza unei secretii anormale a unor hormoni: hormonul luteotrop (care este secretat de glanda pituitară-hipofiza), hormonul gonadotrop şi a hormonului FSH (hormon stimulator al foliculilor). De asemenea, hiperinsulinemia care se asociază cu o rezistenţă insulinică deja instalată pot să deţină un impact independent asupra fertilităţii.

Obezitatea a fost asociată cu un risc mai mare de avorturi ȋn fazele timpurii ale sarcinii. Totodată, cu supraponderea şi obezitatea mai sunt asociate o serie de modificări endocrinologice. Prea multe kilograme pot afecta fertilitatea din cauză că modul ȋn care corpul reacţionează la zahăr se va modifica, iar nivelul insulinei va creşte. Acest lucru conduce la dezechilibrarea altor secreţii hormonale, apoi la un impact direct asupra funcţionării normale a ovarelor. Menstrele care nu seunt regulate şi ciclurile anovulatorii dese reduc fertilitatea.

Tratamentele ȋn ceea ce priveşte infertilitatea ar trebui să implice şi anumite propuneri pentru modificări aplicate stilului de viaţă prin activităţi fizice, diete, modificări comportamentale sau reducerea stresului.

   
Iată şi câteva sfaturi pentru ȋmbunătăţirea fertilităţii:

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.