Legǎtura dintre obezitate și sǎnǎtatea oaselor și a articulațiilor – Creșterea numǎrului de intervenții de ȋnlocuire a șoldului/genunchiului

Existǎ o strȃnsǎ legǎturǎ ȋntre suprapondere/obezitate și oasele și articulațiile trupului nostru. Bineȋnțeles cǎ epidemia de obezitate are efecte nefaste asupra acestora, ȋnsǎ și alte elemente contribuie la ȋnrǎutǎțirea stǎrii lor. 

Potrivit Organizației Sǎnǎtǎții Mondiale, rata obezitǎții la un nivel global s-a triplat din anul 1975. În anul 2016, 39% dintre adulți erau considerați supraponderali și 13% sufereau de obezitate. Se pare cǎ, din pǎcate, acest lucru este o veste cȃt se poate de proastǎ pentru oasele și articulațiile noastre.

Excesul de greutate favorizeazǎ dezvoltarea osteoartritei

Excesul de greutate este unul dintre cei mai mari factori de risc pentru dezvoltarea osteoartritei (OA). O greutate ȋn exces cauzează instabilitate articulară și slăbiciune musculară și, totodatǎ, crește greutatea exercitatǎ asupra oaselor și articulațiilor.

Prevalența OA crește odatǎ cu creșterea ratei de obezitate. Rezultatul este o cerere crescută pentru serviciile de sănătate pentru problemele cauzate de artrită, aceste probleme incluzând o creștere accentuată a nevoii de ȋnlocuire a șoldului și a genunchiului.

O echipă de experți compusă dintr-un expert în nutriție, un specialist în biomecanică și un om de știință inflamatorie, abordează problema legatǎ de cele de mai sus.

Dieta și inflamația ȋn corp

Experții au folosit o dietǎ bogatǎ ȋn grǎsimi și zahǎr pentru a analiza efectele obezitǎții asupra articulațiilor unor rozǎtoare. Descoperirea a fost una pe care experții au numit-o uluitoare.

Schimbările la nivel bacterial al intestinului la rozǎtoarele care au fost hrănite cu o dietă bogată în grăsimi și cu conținut ridicat de zahăr au determinat apariția de inflamație articulară și musculară, o afecțiune numită OA metabolică.

Mai mult decȃt atȃt, se pare cǎ unele dintre aceste modificări s-au produs imediat după trei zile de la experiment – chiar înainte ca rozǎtoarele să acumuleze kilograme ȋn plus.

Cu alte cuvinte, aceastǎ descoperire a evidențiat faptul cǎ artrita nu este cauzatǎ doar de uzura de la nivelul articulațiilor. Se pare cǎ o dietǎ cu multe grǎsimi și zahǎr poate de asemenea cauza modificǎri la nivelul mușchilor și articulațiilor.

Stoparea metabolismului OA?

Experții s-au ȋntrebat dacǎ o modificare la nivelul bacteriilor intestinale la rozǎtoarele obeze ar putea opri metabolismul osteoartritei.

Aceștia au dorit sǎ observe dacǎ modificǎrile date de suplimentele cu prebiotice ar putea modifica bacteriile de la nivelul intestinelor astfel ȋncȃt sǎ reducǎ inflamația din corp și sǎ optimizeze funcția articularǎ.

Rezultatul studiului a fost unul pozitiv la animale, iar experții au trecut acum la studiile pe oameni pentru a vedea dacǎ este posibilǎ prevenția intervențiilor chirurgicale pentru ȋnlocuirea șoldului și a genunchiului.

Experții doresc sǎ afle dacǎ suplimentele cu prebiotice pot reduce inflamația cronică prin schimbări la nivelul bacteriilor intestinale și pot îmbunătăți funcția genunchiului la pacienții cu obezitate și osteoartrita genunchiului. Se caută în prezent voluntari pentru acest studiu.

Fǎrǎ îndoială, combinarea dietei cu activitatea fizică este esențială pentru scăderea în greutate. Problema este ȋnsǎ faptul cǎ, pentru cineva cu obezitate și osteoartrită, exercițiile fizice pot fi extrem de dureroase. De aceea are fi extraordinar dacǎ s-ar descoperi alternative pentru intervențiile de ȋnlocuire a șoldului și a genunchiului la pacienții cu OA.

Vǎ vom ține la curent cu aceste studii aflate ȋn desfǎșurare.

Etichete

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.