Legătura neașteptată dintre leziunile intestinale provocate de obezitate și severitatea astmului

Obezitatea poate provoca o mulțime de probleme de sănătate, iar printre acestea, se numără și diverse afecțiuni la nivelul intestinelor. Conform ultimelor studii ȋn domeniu, se pare că astfel de leziuni intestinale corelate cu obezitatea pot contribui la ceșterea severității astmului. Iată mai multe despre acest subiect ȋn cele ce urmează.

Obezitatea este o boală necruțătoare care, din păcate, afectează din ce ȋn ce mai multe persoane din ȋntreaga lume. Odată cu pandemia de coronavirus, am putut vedea cu toții efectele devastatoare ale acesteia, observând faptul că persoanele care erau supraponderale sau sufereau de obezitate au avut parte de o mulțime de complicații ȋn cazul ȋn care au devoltat covid. Multe persoane chiar au decedat ȋn urma acestor complicații.

La conferința anuală a Societății pentru Endocrinologie din Harrogate experții au dezbătut modificările funcțiilor intestinate care sunt cauzate de obezitate și felul ȋn care acestea pot agrava severitatea astmului la pacienți.

Un nou studiu analizează legătura dintre obezitate și astm

Studiul despre care s-a vorbit ȋn acest context a raportat o asociere extrem de importantă care ar putea avea loc ȋntre creșterea greutății corporale și nivelul ridicat al inflamațiilor, simptome ale permeabilității intestinale și un control mai slab al astmului și al simptomatologiei sale.

Aceste descoperiri sunt extrem de importante, deoarece ele subliază faptul că pierederea ȋn greutate ar putea atrage după sine o diminuare a simptomelor la pacienții care suferă de astm bronșic sever. Ele mai subliniază și faptul că intestinele funcționează ca o potențială modalitate de-a ȋmbunătăți controlul astmului ȋn cazul pacienților care suferă de suprapondere și obezitate.

Este deja un fapt demonstrat acela că creșterea ȋn greutate modifică compoziția bacteriilor intestinale. Acest lucru ar putea conduce la creșterea permeabilității intestinale, fapt destul de grav pentru sănătate.

Sindromul de intestin permeabil

Sindromul de intestin permeabil, cum este cunoscută această condiție de sănătate, presupune permiterea bacteriilor dăunătoare să intre ȋn fluxul sanguin. Acest lucru va declanșa răspunsuri inflamatorii ȋn tot corpul.

Dacă nu știați, astmul este o afecțiune inflamatorie cronică, iar cel mai grav lucru este că această afecțiune va avea o simptomatologie mult exacerbată la persoanele care suferă de obezitate. Deși multă lume crede ca afecțiunea nu este deloc una gravă, este extrem de important de ȋnțeles faptul că, lăsată netratată, afecțiunea poate atrage după sine efecte mai grave precum oboseala puternică, infecții la nivelul plămânilor, și un risc mult crescut pentru atacuri tot mai severe de astm. Din păcate, toate acestea pot pune viața ȋn pericol.

Autorii principali ai studiului pe care l-am menționat anterior au afirmat faptul că există o legătură importantă ȋntre permeabilitatea intestinală, suprapondere sau obezitate și felul ȋn care poate fi controlat astmul. Acest lucru va fi extrem de vizibil mai ales la persoanele care suferă de obezitate.

Autorii studiului au concluzionat spunând că intervențiile ȋn diete pentru optimizarea funcțiilor pe care le au intestinele pot fi metode eficiente de tratament pentru pacienții care suferă de astm bronșic și, totodată, de obezitate.

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.