Lipsa de somn la copii poate provoca obezitate

Este deja binecunoscut faptul cǎ lipsa somnului poate avea implicații destul de severe pentru sǎnǎtate și productivitate ȋn cazul adulților. Dar cum ii poate afecta lipsa somnului pe cei mici? Poate fi o cauză a îngrăsării?

Un nou studiu a demonstrat faptul cǎ acei copii care nu au parte de somn destul sunt mult mai predispuși la a deveni supraponderali sau chiar obezi din cauza unor proaste alegeri care țin de dietǎ.

Studiul a fost organizat de British Nutrition Foundation și a descoperit faptul cǎ 32% dintre copiii din școala primarǎ și 70% dintre cei de la gimnaziu nu dorm circa 9 ore pe noapte care este un minimum recomandat pentru ei de cǎtre experți.

Potrivit datetlor obținute din acest studiu, circa 50% dintre copiii de la gimnaziu au raportat faptul cǎ se trezeau cel puțin odatǎ ȋn timpul nopții.

Lipsa somnului este legatǎ de alegerile alimentare din a doua zi

Studiul a evaluat modul în care tinerii și copiii mănâncă și a constatat că un sfert din elevii din gimnaziu și unul din zece elevi ai școlii primare nu au mâncat micul dejun în ziua dupǎ un somn prea scurt.

Mai mult decȃt atȃt, mulți dintre copii nu au avut parte de substanțele nutritive esențiale pe care le-ar lua din mesele sǎnǎtoase. Aproximativ doar 18% dintre elevii de la gimnaziu au consumat fructe sau legume ȋn cardul primei mese a zilei.

Cercetǎrile recente au demonstrat faptul cǎ puțini copii se mai joacǎ afarǎ ȋntr-o lume condusǎ de tehnologie, rețele sociale, jocuri pe calculator, filme, seriale și altele.

La finalul studiului menționat mai sus, una dintre concluzii a fost aceea cǎ dupǎ o noapte ȋn care nu se doarme suficient, atȃt adulții cȃt și cpoiii vor face alegeri proaste cȃnd vine vorba despre alimentație a doua zi.

Efectele lipsei de somn

Dr. Lucy Chambers a afirmat cǎ lipsa și tulburările de somn pot avea efecte negative atât la adulți, cât și la tineri. Vorbim despre senzația de somnolență și iritabilitate și un impact negativ asupra alegerilor legate de alimentație. Acestea pot inlcude, de pildǎ, consumul ridicat de calorii și consumarea mai frecventă a alimentelor mai puțin sănătoase.

Practic, lipsa de somn și întreruperea somnului pot fi legate de un risc crescut de boli de inimă, accident vascular cerebral, diabet de tip 2, obezitate și hipertensiune arterială.

Se pare cǎ toate aceste rezultate le reflectă pe cele ale unui raport anterior publicat în Science Advances, care a constatat că o noapte cu somn de proastǎ calitate poate conduce la o senzație de slǎbiciune a doua zi și poate predispune la suprapondere sau obezitate.

Dacǎ ne raportǎm la cifre, aproximativ 59% dintre copii și tinerii de la gimnaziu au stat ȋn fața ecranului (TV, calculator, telefon) ȋnainte de culcare, iar 50% din cei de la școala primarǎ au fǎcut la fel.

Privind tiparele de somn ale adulților pe care studiul le-a analizat, s-a descoperit cǎ, din 1500 de adulți, 43% dorm mai puțin de 7 ore pe noapte și 80% se trezesc cel puțin o data pe parcursul nopții, deci calitatea somnului nu este una extraordinarǎ și va avea efecte nefaste a doua zi, dupǎ cum am evidențiat mai sus.

Etichete

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.