Despre obezitatea Informații medicale / Articole 02/12/2015
Medicamente care pot provoca obezitatea
Un specialist american trage semnalul de alarmă din cauza faptului că o serie de medicamente consumate la o scară extrem de largă, inclusiv ȋn România, pot provoca obezitate.
De pildă, un consum masiv de antibiotice, pe lângă faptul ca va conduce la apariţia tulpinilor bacteriene rezistente la astfel de medicaţii, va alimenta şi epidemia obezităţii, potrivit omului de ştiinţă american, un reputat microbiolog, dr. Martin Blaser. Acesta susţine, ȋn urma studiilor sale, faptul că antibioticele pe care le ingerăm fără să avem cunoştinţă de acest lucru, odată cu laptele şi carnea, pot favoriza apariţia unei palete foarte vast de maladii moderne care includ: alergiile alimentare, astmul, diabetul infantil, eczema, autismul şi, ȋn mod special obezitatea.
În anul 1946, crescătorii de păsări au descoperit faptul că un antibiotic care se administra puilor de găină, numit streptomicină, avea drept efecte secundare ȋngrăşarea păsărilor şi o accelerare a creşterii acestora.
În prezent, din ce ȋn ce mai multe dovezi demonstrează faptul că antibioticele pe care le ingerăm fără ca măcar să ştim, odată cu carnea şi laptele care provin de la animale tratate pot avea efecte similare şi asupra oamenilor care le consumă.
Din anul 2006, o directivă europeană a limitat procesul de tratare a animalelor cu antibiotice, ȋnsă cantităţile care se utilizează sunt ȋncă destul de mari şi ar putea constitui una dintre cauzele care stau la originea epidemiei de obezitate care s-a ȋnregistrat ȋn ultimele decenii.
Principalul motiv de ȋngrijorare legat de utilizarea ȋn exces a antibioticelor este acela că pot conduce la apariţia unor bacterii rezistente la acele medicamente, ȋnsă un efect care este mult mai puţin cunoscut şi la fel de nociv ȋl consituie efectele antibioticelor asupra metabolismului uman. Dr. Blaser, director al programului de microbiomi umani din cadrul New York University descrie toate acestea ȋn cartea sa Missing Microbes: How Killing Bacteria Creates Modern Plagues.
Antibioticele care sunt răspunzătoare de distrugerea bacteriilor, afectează extrem de mult microbiomul intestinal, având o foarte mare importanţă pentru sănătate. Compoziţia acestei comunităţi de microorganisme din intestinul uman (microbiomul) influenţează metabolismul foarte pregnant. Dereglarea echilibrului populaţiilor de bacterii care sunt foarte complexe poate avea drept urmare apariţia tulburărilor metabolice cum ar fi obezitatea şi diabetul.
Dr. Blaser afirmă că ȋnvinovăţirea consumului crescut de zaharuri şi grăsimi nu este un element suficient pentru explicarea epidemiei de obezitate, o altă cauză constând ȋn scăderea diversităţii microbiomului intestinal, ca urmare a consumului de antibiotice (utilizate ca tratament medical sau ca alimente de origine animală care provin din crescătorii convenţionale).
Studiile efectuate pe şoareci au demonstrat faptul că tratamentele acestora care utilizau antibiotice au schimbat compoziţia microbiomului intestinal, rozătoarele absorbind mai multe calorii din hrană, fapt care a condus la ȋngrăşarea animalelor.
Dovezile au demonstrat că antibioticele au astfel de efecte şi ȋn cazul oamenilor. Problema nu constă numai ȋn antibioticele administrate oamenilor drept tratamente medicale, alt aspect fiind strâns legat de antibioticele utilizate ȋn crescătoriile de animale. Reziduurile acestor medicaţii rămân ȋn laptele, ȋn carnea şi ȋn ouăle acestora, fiind ingerate de oamenii care consumă astfel de alimente.
Soluţia ar fi consumarea de lapte, carne şi ouă ecologice sau bio care provin de la animale crescute cu utilizarea unui minim de medicamente. Această soluţie este, ȋnsă, una mai dificilă din punct de vedere economic, fiindcă alimentele mai sus menţionate sunt mai scumpe decât cele echivalente produse pe cale convenţională.