Mesele bogate de sărbători contribuie la criza mondială de obezitate, potrivit studiilor

Cu toţii ştim că de Sărbătorile de iarnă şi nu numai, pe mesele familiilor apar platouri cu diverse alimente care nu sunt neapărat sănătoase. Un studiu recent explică faptul că acestea nu fac altceva decât să contribuie într-o foarte mare măsură la epidemia de obezitate.

Studiul s-a desfăşurat în Australia, dar rezultatele sale sunt general valabile şi pot foarte bine fi luate în considerare şi în ţara noastră. Acesta a fost comandat de către Obesity Australia şi a descoperit faptul că australienii depun eforturi mari pentru a elimina tot excesul de greutate acumulat de-a lungul sărbătorilor, pe perioada Crăciunului. Acest lucru se pare că îngreunează foarte mult menţinerea unei greutăţi optime pe termen lung.

Conform studiului, în medie, australienii câștigă 2,7 kilograme în perioada sărbătorilor.

Studiile au mai descoperit şi faptul că australienii acumulează în plus 0,5 kilograme pe an, ceea ce duce la creșterea numărului de persoane care suferă de suprapondere şi obezitate.

Un important editor pe teme de sănătate a afirmat pentru Sky News că excesul de greutate din perioada Crăciunului poate avea un impact tangibil, vizibil, foarte puternic asupra sănătăţii unei persoane, oricât de exagerată ar părea această afirmaţie.

Expertul a afirmat că există o teorie care subliniază faptul că „cea mai mare parte a creșterii în greutate este atribuită Crăciunului.”

Acesta a mai explicat ca acest fapt este din cauză că excesul de greutate acumulat de sărbători este extrem de greu de eliminat. Se poate pierde într-adevăr o mică parte din acest exces de kilograme, dar o altă parte va rămâne şi se va acumula pe perioade îndelungate.

Bineînţeles, acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să ne bucurăm de sărbători şi cu mese festive, însă o anume măsură este neapărat necesară.

Mai multe studii susţin faptul că sărbătorile susţin creşterea în greutate

Studiul menţionat mai sus nu este singurul care explică felul în care acumularea de exces de greutate se datorează mult şi sărbătorilor.

Există mai multe astfel de studii la nivel mondial care susţin această teorie cum că anotimpul rece începând din ultima săptămână a lunii noiembrie până în prima sau a doua săptămână a lunii ianuarie, ar putea fi esențial pentru creșterea în greutate.

Un anume studiu publicat în Journal of Obesity își propune să revizuiască literatura pentru a determina efectele sărbătorilor asupra greutății corporale.

În cadrul analizării populaţiei adulte, a fost observată o creștere semnificativă în greutate în această perioadă.

De asemenea, în cazul persoanelor care suferă de obezitate dar care încearcă să slăbească s-a observat o creştere în greutate, precum chiar şi în cazul acelora care îşi monitorizează greutatea pe parcursul sărbătorilor.

Chiar dacă există diverse programe care dezvoltă şi propun autocontrolul din perioada sărbătorilor pentru a preveni sau măcar limita creşterea în greutate, informaţiile sunt limitate.

Ca o concluzie a mai multor studii, se pare că într-adevăr, sezonul de sărbători pare să crească greutatea corporală, mai ales în cazul adulţilor, chiar şi în cazul acelor pacienţi care doresc să piardă în greutate sau a acelora care sunt motivaţi şi care se auto-monitorizează.

Soluţia este grija privind ceea ce consumăm de sărbători, fiindcă nu tot timpul ceea ce vom pune pe noi în materie de kilograme în plus, vom şi putea da jos la fel de uşor.

Etichete

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.