Mituri fără bază ştiinţifică despre obezitate

Lipsa micului dejun conduce la ȋngrăşare. Alăptatul are capacitatea de a proteja copilul ȋmpotriva obezităţii. Scăderea treptată ȋn greutate va ajuta persoana ȋn cauză să ţină departe excesul de kilograme pentru o durată mai mare de timp. Toate acestea şi multe altele reprezintă afirmaţii pe care persoanele care doresc să slăbească le-au auzit de nenumărate ori sau chiar şi-au propus să le verifice. Dar o lucrare ştiinţifică recentă demonstrează faptul că acestea reprezintă doar nişte idei preconcepute din cauză că nu rezistă unor cercetări ştiinţifice amănunţite.

Lucrarea, purtând denumirea Myths, Presumptions and Facts About Obesity, a apărut in ediţia online a revistei New England Journal of Medicine ȋn luna februarie a anului 2013. Aceasta verifică sursele care stau la baza cercetărilor şi a liniilor care dictează multitudinea de politici naţionale ȋn ceea ce priveşte sănătatea. Lucrarea dezbate concluziile unor studii recente, iar cercetătorii au demascat o paletă destul de vastă de mituri şi idei preconcepute ȋn legătură cu pierderea kilogramelor ȋn exces şi cu obezitatea.

Micile schimbări ȋn legătură cu aportul caloric sau un program regulat de exerciţii fizice vor avea drept efect modificări majore şi pe termen foarte lung ȋn ceea ce priveşte greutatea unui individ.

Adevărul este că organismul uman are capacitatea de a se adapta micilor modificări ale stilului de viaţă şi de nutriţie, astfel ȋncât un număr cu puţin mai scăzut de calorii nu va avea un impact semnificativ de-a lungul timpului.

Este foarte important ca pacienţii să ȋşi stabilească nişte obiective realiste (ceea ce ȋnseamnă un număr mic de kilograme pierdute ȋntr-o perioadă mai ȋndelungată de timp) ȋn ceea ce priveşte tratamentul obezităţii sau a supraponderii. Acest lucru este necesar din cauza faptului că pacienţii devin frustraţi, apoi renunţă la diete din cauză că nu observă schimbări majore ȋn greutatea lor.

Foarte multe studii au scos la iveală faptul că, uneori, pacienţii vor avea rezultate mult mai bune ȋn momentul ȋn care ȋşi propun ţeluri mai ȋnalte, văzând apoi nişte rezultate spectaculoase chiar după ȋnceperea dietei, conform părerii specialiştilor.

O pierdere rapidă a excesului de greutate se asociază doar cu un succes pe termen scurt, motiv pentru care va fi de preferat o pierdere treptată şi lentă a kilogramelor ȋn plus.

Tot ȋn urma câtorva studii s-a descoperit faptul surprinzător că, deşi multe persoane care au ţinut diete se vor ȋngrăşa din nou, de multe ori, acelea care au slăbit mai mult la ȋnceputul dietei se vor ȋngrăşa cu un procent mai mic decât acele persoane care au pierdut treptat excesul de greutate.

Orele de educaţie fizică sunt esenţiale pentru combaterea şi prevenirea obezităţii infantile.

Adevărul este ca aceste ore de educaţie fizică din şcoli nu presupun un efort fizic suficient de mare pentru a face astfel de diferenţe majore, cu atât mai mult cu cât, de cele mai multe ori, ȋn prezent, ele constituie singurele ore ȋn care elevii efectuează exerciţii fizice pe durata unei săptămâni.

Consumul de alimente ȋntre mese sau evitarea micului dejun vor conduce la apariţia obezităţii.

Cercetătorii nu au descoperit vreun studiu care să ateste aceste mituri, ȋnsă s-a demonstrat faptul că este foarte important ȋn ce consta micul dejun sau gustarea unei persoane.

Alăptatul protejează ȋmpotriva obezităţii infantile.

Nu există vreun studiu care să demonstreze faptul că acesta ar fi un beneficiu al alăptatului, ȋnsă cercetările au atestat că obiceiul prezintă alte beneficii.

Legat de obiceiurile care pot lupta ȋmpotriva obezităţii sau a supraponderii, obiceiuri care sunt susţinute de studii ştiinţifice, ele includ: consumul de legume şi fructe proaspete şi practicarea exerciţiilor fizice regulate, de o intensitate medie.

Deşi lucrarea a fost una controversată din cauza autorilor care deţin legături cu anumite companii farmaceutice şi din cadrul industriei alimentare, acest studiu a oferit informaţii foarte importante specialiştilor din domeniul medical şi, totodată, publicului larg.

Etichete

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.