Molecula care arde grăsimi ar putea combate obezitatea

Studii recente au descoperit o moleculă care arde grăsimi şi ar putea combate supraponderea şi obezitatea. Iată cele mai recente descoperiri legate de acest fapt.

Deja este un fapt cunoscut acela că obezitatea s-a triplat la nivel mondial din 1975. Obezitatea și supraponderea sunt mai răspândite în țările cu venituri mari, dar cifrele cresc rapid în țările cu venituri mici și medii.

Potrivit ultimelor cercetări, peste 40% dintre adulții din Statele Unite și 28% dintre adulții din UK au în prezent obezitate. Dacă la aceste cifre se adaugă cei supraponderali, numerele vor creşte la 73% dintre adulții din SUA și aproape 63% în Marea Britanie.

Factori de risc ai obezităţii

Cum am mai spus de nenumărate ori, obezitatea și excesul de greutate sunt factori de risc pentru multe afecțiuni de sănătate, inclusiv boli de inimă, accident vascular cerebral, diabet de tip 2, boli de rinichi și unele tipuri de cancer.

Persoanele care suferă de suprapondere sau obezitate şi doresc să slăbească pot încerca să facă acest lucru cu ajutorul urmatoarelor elemente:

Noi tratamente pentru obezitate

Se pare că se descoperă din ce în ce mai multe tratamente pentru obezitate şi suprapondere.

Acum, o echipă de la Universitatea din Bonn, Germania, a identificat o moleculă care poate ajuta la arderea grăsimilor. Descoperirile studiului, publicate în iulie în revista Nature ar putea indica un nou tratament pentru obezitate.

Ultimele descoperiri au la bază celulele adipoase brune.

Oamenii și majoritatea celorlalte mamifere au două tipuri de celule adipoase sau țesut adipos: celulele albe de grăsime stochează energie; celulele adipoase brune care ard acea energie pentru a produce căldură.

Cu toate acestea, cu excepția cazului în care mediul este rece – ceea ce, cu încălzirea centrală, este rareori pentru majoritatea oamenilor – aceste celule de grăsime brune nu sunt necesare.

Potrivit analizelor efectuate de-a lungul vremii, oamenii moderni consumă o dietă mai bogată în energie și se mișcă mai puțin decât strămoșii noștri, ceea ce înseamnă că nu ne folosim cu adevărat celulele adipoase brune și acumulăm celule adipoase albe. Din păcate, acest fapt conduce la creșterea în greutate. Abundentele celule de grăsime maro care țin nou-născuților de cald încetează treptat să funcționeze și dispar.

Numărul persoanelor care suferă de obezitate severă în întreaga lume continuă să crească. De aceea, oamenii de știință, precum autorul studiului, Dr. Alexander Pfeifer de la Institutul de Farmacologie și Toxicologie de la Universitatea din Bonn, „căută substanțe care stimulează grăsimea brună și astfel crește arderea grăsimilor”.

Desfăşurarea studiului

Un studiu recent care implică analizarea celulelor a descoperit că celulele adipoase brune care au fost supuse stresului secretă cantități mari de inozină, o purină naturală.

Este important de menţionat faptul că inozina a activat apoi alte celule de grăsime maro pentru a începe să ardă energie și, de asemenea, a convertit unele celule de grăsime albe în celule de grăsime maro.

Mai mult decât atât, experţii au investigat efectul inozinei la șoareci. Șoarecii cărora li s-a injectat inozină au avut un consum de oxigen semnificativ mai mare decât cei care nu au fost injectați, ceea ce indică un consum mai mare de energie. De asemenea, șoarecii au dezvoltat mai multe celule de grăsime maro.

În plus, șoarecii tratați cu inozină în timp ce urmau o dietă bogată în grăsimi au slăbit în comparație cu martorii, în ciuda aportului alimentar identic.

Cercetătorii cred că această observație poate indica o potențială valoare terapeutică a inozinei ca tratament pentru obezitate. Este evident faptul că aceste descoperiri necesită aprofundări, însă, din fericire există mai multe opţiuni de tratament ale obezităţii în ziua de azi care s-au dovedit a avea rezultate excelente pe termen nelimitat.

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.