Viaţa după montarea inelului gastric: dieta postoperatorie şi noul regim zilnic

Intervenţia chirurgicală de micşorare a stomacului prin introducerea unui inel gastric va avea drept urmare un consum redus de alimente, iar dieta va fi una destul de strictă, în primele două săptămâni după operaţie. Respectarea regimului alimentar postoperator este impetuos necesară iar detaliile despre dietă trebuie discutate cu medicul chirurg. Vă oferim o imagine de ansamblu a acestei diete şi a regimului de viaţă după operaţia de montare a inelului gastric.

Scopul dietei postoperatorii este acela de a ajuta stomacul să se adapteze unei alimentaţii normale şi de a evita vărsăturile sau eventualele blocaje ale stomacului. Nerespectarea acestei diete poate avea drept consecinţă vărsături care ar putea conduce la alunecarea stomacului prin intel din cauza mobilizării excesive, fapt care ar necesita manevre de repoziţionare a inelului şi o a doua operaţie.

Dieta postoperatorie durează, în principiu, două săptămâni, fiind structurată în două etape:

Un nou mod de alimentaţie

O masă ar trebui să dureze între 20-30 de minute, fiind recomandat consumul a şase mese zilnice mai puţin consistente în locul celor 3 mese mai cuprinzatoare.

De asemenea, este recomandat să nu se consume mâncare în lipsa senzaţiei de foame şi întreruperea mesei în momentul în care apare senzaţia de saţietate.

În timpul meselor, se vor folosi farfurii şi tacâmuri de mici dimensiuni pentru controlul cât mai eficient al porţiilor. Gustările dintre mese se vor evita cu desăvârşire, fiindcă acestora li se datorează eşuarea pierderii în greutate, de cele mai multe ori.

Unele feluri de mâncare pot cauza disconfort sau dureri dacă nu sunt mestecate destul de bine. Printre acestea, se numără pâinea, pastele, legumele crude, orezul şi carnea. Sosurile pot face aceste alimente mai uşor de digerat. Alte alimente care pot fi declanşatoare de disconfort sunt cele uscate: popcornul, nucile sau cele care conţin fibre. Dulciurile trebuie evitate, fiindcă se topesc repede în stomac, alunecând rapid prin inel, iar, astfel, stomacul se va goli, iar senzaţia de foame se va instala din nou.

În ceea ce priveşte lichidele, este necesar consumul a 8 pahare de lichide fără calorii pe zi. Este important de reţinut că, după masă, nu se consuma lichide timp de o jumătate de oră, la fel, nici în timpul meselor. Lichidele se vor bea cu înghiţituri mici, iar cele carbogazoase şi cele dulci se vor evita în totalitate, căci aduc un aport mare de calorii organismului, scăzând eficienţa inelului.

Sunt importante de reţinut şi câteva detalii despre nutrienţii necesari corpului şi caloriile alimentelor.
Organismul trebuie să primească destule proteine, vitamine şi minerale în timp ce pierde din greutate, iar consumul de proteine, fructe, legume şi pâine/făinoase va asigura necesarul zilnic de nutrienţi de care corpul are nevoie. Proteinele sunt esenţiale din cauza faptului că organismul are nevoie de ele pentru a-şi putea construi muşchii. Este indicat consumul cărnii de pui fără piele, iar toată grăsimea vizibilă trebuie îndepărtată de pe carnea de porc sau vită. Laptele şi iaurtul reprezintă calorii în formă lichidă, ele trebuind, teoretic, evitate, dar conţin calciu, fapt care le conferă o deosebită importanţă în dietă. Se poate consuma un ou zilnic, iar, în ceea ce priveşte grăsimile, acestea trebuie restricţionate la o cantitate de 3-4 linguriţe de margarină, ulei sau unt pe zi.

Din cauza cantităţilor mai mici de alimente consumate, este posibil ca organismul să nu primească destule vitamine sau minerale, iar medicul poate, în acest caz, să prescrie urmatoarele: vitamina B12, multivitamine cu fier, calciu şi vitamina D.

Vizitele periodice la medic sunt strict necesare, constituind momente propice ca acesta să ţină evidenţa greutăţii Dvs.  şi oportunităţi perfecte de a vorbi despre orice probleme sau nelămuriri aveţi în ceea ce priveşte dieta sau noul stil de viaţă.

Printre alimentele care trebuie evitate se numără: dulciurile, alimentele bogate în glucide (răcoritoare bogate în calorii, prăjituri, siropuri, gem, miere, biscuiţi, bomboane etc), alimentele bogate în grăsimi (chipsuri, ciocolată, produse de patiserie) şi băuturile alcoolice.

Exerciţiile fizice

Zilnic ar trebui practicate exerciţii timp de cel putin 30 de minute, acestea fiind extrem de importante pentru scăderea ponderală şi pentru îmbunătăţirea sănătăţii.

Slăbirea este un proces gradual, scăderea ponderală rapidă creând riscuri pentru sănătate. Scopul Dvs este acela de a slăbi treptat, astfel încât pierderea kilogramelor să prevină şi să amelioreze orice probleme de sănătate în legătură cu obezitatea.

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.