Despre varice Informații medicale / Articole 04/10/2016
Netratarea varicelor poate provoca hemoragii fatale
Studiile şi sondajele în domeniu au evidenţiat faptul că circa un român din doi, adică 45% din populaţia ţării, suferă de vene varicoase. Cele mai afectate sunt persoanele de sex feminin. Este foarte important de conştientizat faptul că varicele nu reprezintă doar o problemă de ordin estetic, fiindcă, netratate, pot provoca unele complicaţii extrem de grave.
Românii şi varicele
Acum 20 de ani, doar aproximativ 20% din populaţia României suferea de varice, iar faptul că numărul persoanelor s-a dublat până în prezent este de-a dreptul îngrijorător. Totuşi, acest lucru se întâmplă şi din cauza diagnosticării mai corecte din prezent şi a includerii oamenilor din zonele rurale în sondaje.
Însă, pe de altă parte, situaţia societăţii din prezent s-a schimbat mult, la ora actuală existând o mulţime de alte explicaţii pentru apariţia varicelor, în afară de cauza moştenirii genetice. Una dintre aceste cauze pentru care se dezvoltă varicele şi care sta la baza majorităţii personalor cu boala varicoasă este reprezenttată de sedentarism. Acesta a explodat, de-a dreptul, în ultimii ani, generaţii întregi de copii şi adolescenţi sau adulţi stând foarte multe ore în faţa calculatorului din motive de divertisment sau de muncă. Acesta este numai unul dintre motivele pentru care boala venoasă cronică (ce include şi multe alte patologii) a evoluat atât de rapid şi de uimitor.
Varicele ne pot pune viaţa în pericol
Din păcate, cele mai multe persoane se prezintă la medic din cauza problemelor cauzate de venele varicoase doar în ultimul moment când există riscul grav ca viaţa să le fie pusă în pericol. Statisticile au evidenţiat faptul că majoritatea românilor neglijează această afecţiune şi nu se prezintă deloc la medicul de specialitate sau se prezintă doar la medicul de familie care recomandă, de multe ori, tratamente ce nu dau rezultatele aşteptate.
Hemoragiile fatale pot apărea în urma varicelor, ruptura acestora putând să se producă accidental prin lovirea de obiecte ascuţie sau spontan din cauza subţierii treptate a peretelui vasului de sânge. Pereţii vaselor de sânge afectate se mai pot sparge şi din cauza presiunii tot mai mari a sângelui care circulă prin interiorul acestora.
O astfel de ruptură a unui segment varicos va determina o hemoragie masivă care poate ajunge să pună în pericol chiar viaţa pacientului. Măsura cu numărul 1 care trebuie luată într-o astfel de situaţie este stoparea sângerării prin bandajarea strânsă cu o faşă a membrului inferior afectat, la nivelul zonei care sângerează, deasupra şi dedesubtul zonei respective.
Bolnavul va trebui apoi transportat la spital, de urgenţă, fiind vorba de o clinică de chirurgie în cadrul căreia există flebologi, procedura chirurgicală necesară având loc sub anestezie locală, iar internarea fiind de circa 2-3 ore. După încheierea intervenţiei chirurgicale, pacientul va putea călca normal şi îşi va putea relua activităţile în 30 de minute.
O altă complicaţie gravă a varicelor este tromboza care descrie coagularea sângelui în vasele sanguine. Aceasta poate fi provocată de traumatisme, de imobilizare prelungită sau poate apărea fără cauze precise. Tot printre complicaţiile de o severitate majoră a varicelor se numără şi ulcerul varicos care se poate extinde, ajungâng chiar la dezgolirea nervilor sau a oaselor.
Pentru evitarea tuturor acestor complicaţii extrem de grave, este de preferat combaterea varicelor sau prezentarea la medic din stadiile incipiente ale acestora.