Nivelul periculos de grăsime din corp nu presupune neapărat suprapondere sau obezitate

Cercetările şi studiile ȋn domeniu au relevat faptul că este periculos ca o persoană să fie ceea ce poartă denumirea de „skinny fat” adică „slab gras”. Iată ce ȋnseamnă şi ce presupune aceasta:

Ce ȋnseamnă „skinny fat” ?

Suntem obişnuiţi să asociem grăsimea din organism cu prezenţa kilogramelor ȋn plus sau cu obezitatea, ȋnsă, este important de reţinut faptul că aceste noţiuni nu au neapărat legătură unele cu altele.

Persoanele care deţin un indice a masei corporale ce indică greutatea optimă pot avea şi ele exces de grăsime ȋn organismul lor. Aceste persoane care prezintă o imagine zveltă, ȋnsă, ȋn organismul lor, este prezentă grăsime nesănătoasă, ȋn jurul organelor interne, au fost denumite „skinny fat” sau „slabii graşi”. O astfel de condiţie medicală cunoscută şi sub denumirea de „suprapondere metabolică” sau „obezitate metabolică” afectează circa 15% din populaţia cu greutatea normală, din ȋntreaga lume.

Simptome care semnalizează prezenţa unui nivel prea mare de grăsime ȋn corp

Nivelul crescut de grăsime din organism este asociat cu declanşarea multiplelor probleme de sănătate, mai ales cu bolile de la nivelul aparatului cardiovascular şi cu diabetul.

Pentru a realiza dacă este afectată sau nu de această problemă, o persoană trebuie să ȋşi măsoare tensiunea arterială şi nivelul colesterolului şi cel al zahărului din sânge. O tensiune arterială crescută, numărul mărit de trigliceride şi un nivel prea ridicat al colesterolului reprezintă indicatori ai unui nivel prea mare de grăsime ȋn organism.

Personele diagnosticate cu o astfel de condiţie mai au, de asemenea, şi o rezistenţă diminuată la efort şi la exerciţiile fizice, fiindcă, de regulă, masa musculară a acestora nu este optim dezvoltată.

Această problemă poate fi corectată prin intermediul unei alimentaţii sănătoase şi prin practicarea regulată de exerciţii fizice de intensitate medie, care poate creşte, apoi, treptat. Exerciţiile fizice sunt importante fiindcă sprijină organismul ȋn crearea de masă musculară. Mai mult, sportul accelerează arderea de grăsimi din corp, favorizând, de asemenea, eliminarea toxinelor, prin intermediul transpiraţiei.

Cauzele existenţei unui nivel ridicat de grăsime ȋn organism

Un dintre factorii care favorizează problema este reprezentat de o rudă de gradul I care a fost diagnosticată cu diabet, hipertensiune arterială, afecţiuni ale inimii sau care are nivelul de colesterol prea crescut. Astfel,  predispoziţia genetică este foarte importantă ȋn problema unui nivel crescut a grăsimii din corp. Efectuarea anuală a analizelor de sânge este esenţială pentru stabilirea limitelor normale sau anormale ȋntre care se află aceste valori evidenţiate mai sus. De mare ajutor sunt exerciţiile fizice efectuate pentru minim o jumătate de oră, ȋn fiecare zi, pentru menţinerea unei greutăţi optime.

Dietele nesănătoase reprezintă alt factor ce poate favoriza, ȋn timp, depunerea pe organele interne a grăsimii nesănătoase, chiar dacă persoana afectată are o apariţie zveltă. Este foarte important consumul alimentelor care au ȋn conţinutul lor fibre, proteine, vitamine, pentru ca organismul să poată avea la dispoziţia sa nutrienţii necesari. Un regim alimentar echilibrat nu presupune doar consumul de alimente sănătoase, implicând, de asemenea, şi instituirea unui program bine stabilit al meselor. Este important să nu se sară peste mesele zilnice, fiind esenţială şi evitarea consumului a unei singure mese consistente pe zi. Nutrienţii trebuie distribuiţi ȋn organism pe parcursul zilei.

Alimentaţia trebuie neapărat să cuprindă fructe şi legume proaspete, cereale integrale şi carne slabă. Trebuie evitate excesele de băuturi ce conţin cofeină şi a celor alcoolice. Pentru ca organismul să fie ferit de deshidratare, este necesar consumul a minim doi litri de apă, zilnic.

Odihna este, de asemenea, importantă, lipsa unei durate suficiente de somn putând favoriza creşterea nivelului de cortizol, cunoscutul hormon al stresului al cărui efect este, printre altele, creşterea nivelului grăsimii abdominale.

            

Etichete

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.