Noile cercetări subliniază cauzele reale ale obezității și le infirmă pe cele false

Potrivit noilor cercetări, experții discută despre cauzele reale ale obezității, infimrându-le pe cele false. Iată mai multe despre acest subiect ȋn cele ce urmează.

Un nou articol din New York Times dezbate o ȋntâlnire recentă a unor specialiști de top din lume care s-au reunit de curând pentru a studia mai pe ȋndelete obezitatea și cauzele sale. Aceștia s-au ȋntâlnit ȋn sălile Societății Regale, academia de științe a lui Isaac Newton și Charles Darwin, unde acum mult timp, idei importante pentru omenire precum gravitația și evoluția s-au dezbătut cu ardoare.

O mulțime de oameni de știință duc ȋn ziua de astăzi polemici despre elementele care cauzează obezitatea.

Aceasta rămâne o afecțiune foarte gravă a sănătății care afectează mai mult de 40% din populația adultă a SUA, de pildă. Obezitatea pune presiune pe sistemul de sănătate, iar ȋn SUA, acesta cheltuie pentru obezitate aproximativ 173 de miliarde de dolari în fiecare an. La sesiunea de închidere a întâlnirii menționate mai sus, ‌John Speakman, un biolog renumit, a oferit ‌‌următoarea concluzie pe această temă: ‌Nu există nici un consens cu privire la cauza obezității.

Pe de altă parte, acest lucru nu trebuie ȋnțeles greșit. Afirmația de mai sus nu implică faptul că oamenii de știință nu au fost de acord ȋn nici o privință legat de cauzele posibile ale obezității sau alte subiecte legate de această afecțiune.

Cauzele reale ale obezității

De pildă, experții au căzut de acord ȋn privința unui lucru esențial care nu poate fi subliniat ȋndeajuns: obezitatea nu este un rezultat al eșecului personal al unui individ.

Nici unul dintre experții prezenți la această ȋntâlnire nu a susținut că oamenii care au ajuns să sufere de obezitate și-au pierdut ȋn mod colectiv puterea de voință ȋn jurul anilor 1980 când ratele obezității au ȋnceput să crească vertiginos. Acest lucru a avut loc mai ȋntâi ȋn țările cu venituri mai mari, apoi ȋntr-o foarte mare parte din restul lumii.

Mai mult decât atât, este important de menționat și faptul că nici unul dintre oamenii de știință prezenți la ȋntâlnirea de mai sus nu a afirmat faptul că genele noastre s-ar fi modificat semnificativ ȋn tot acest scurt timp. Pe de altă parte, este important de menționat faptul că potrivit experților participanți la sesiunea de discuții, lăcomia și lenea nu au fost denumite ca reprezentând ajutoare auxiliare ale obezității.

Obezitatea ca o problemă complexă de sănătate

Oamenii de știință au făcut referire la obezitate ca fiind o problemă complexă și cronică de sănătate. Ei s-au ȋntâlnit și au dezbătut motivele pentru care prevalența acesteia a crescut ȋn ultima jumătate de secol.

Aceștia au ȋmpărtășit motivele și mecanismele care ar putea explica creșterea la nivel global a obezității. Teoriile lor au fost diferite, ȋnsă au evidențiat toate o problemă principală: cât timp obezitatea este tratată doar ca o problemă personală, unicul ȋnvinut fiind individul, prevalența acesteia nu va scădea.

Este important ca guvernele țărilor să conștientizeze problema aceasta de sănătate și să dezvolte programe diverse care ar putea să o combată și să sprijine pacienții. Până una-alta, diverse agenții de publicitate și firme de fast-food nesănătos continuă să trateze obezitatea ca pe o glumă și promovează un stil de viață nesănătos, ȋncercând să normalizeze supraponderea și obezitatea, ȋn loc să sublinieze pericolele acestora.

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.