Despre obezitatea Informații medicale / Articole 02/03/2023
Noile indicații pentru chirurgia bariatrică conform forurilor internaționale
Indicațiile pentru chirurgia metabolică și bariatrică au fost stabilite de către National Institutes of Health (NIH) în urmă cu 30 de ani reflectând cunoștințele medicale disponibile la acea vreme. Aceaste indicații au abordat tratamentele chirurgicale pentru obezitatea morbidă și criteriile de selecție, eficacitatea și riscurile tratamentelor chirurgicale pentru obezitatea morbidă și necesitatea cercetărilor viitoare și a evaluării epidemiologice a acestor terapii, oferind recomandări specifice pentru practică. De atunci, sute de studii au fost publicate cu privire la epidemia mondială de obezitate și experiența globală cu chirurgia metabolică și bariatrică, îmbunătățind în mod semnificativ înțelegerea obezității și a tratamentului acesteia.
Societatea Americană de Chirurgie Metabolică și Bariatrică și Federația Internațională pentru Chirurgia Obezității și Tulburărilor Metabolice au emis noi recomandări pe baza studiilor și a informațiilor științifice disponibile privind chirurgia metabolică și bariatrică și indicațiile sale.
Recomandările specialistilor
De la publicarea declarației Institutului Național de Sănătate din SUA cu privire la chirurgia gastrointestinală pentru obezitatea severă în 1991, înțelegerea obezității și a chirurgiei metabolice și bariatrice a crescut semnificativ bazat pe experiență clinică și cercetare. Datele pe termen lung demonstrează în mod constant siguranța, eficacitatea și durabilitatea chirurgiei bariatrice în tratamentul obezității morbide și a comorbidităților sale, cu o scădere a ratei de mortalitate comparativ cu metodele de tratament non-operatorii.
Pe baza indicelui de masă corporală chirurgia bariatrică este recomandat pentru persoane cu un indice de masă peste 35 kg/m2, indiferent de prezența, absența sau gravitatea comorbidităților. Totodată intervențiile bariatrice sunt recomandate pacienților cu diabet zaharat de tip 2 care au indice de masă corporală mai mare de 30 kg/m2.
Potrivit noilor recomandări chirurgia bariatrică ar trebui să fie luat în considerare și de persoanele cu un IMC între 30 și 35 kg/m2 care nu obțin o scădere semnificativă sau durabilă în greutate sau îmbunătățirea comorbidităților folosind metode non-chirurgicale precum exerciții fizice sau tratamente medicamentoase.
Definițiile obezității folosind pragurile IMC nu se aplică la fel tuturor populațiilor. Obezitatea clinică ls populația asiatică este recunoscută la indivizii cu IMC> 25 kg/m2. Accesul la chirurgie bariatrică nu ar trebui să fie limitat doar pe baza intervalelor tradiționale de risc IMC.
Potrivit recomandărilor nu există o limită superioară de vârstă a pacientului pentru chirurgie bariatrică. Persoanele mai în vârstă care ar putea beneficia de aceste intervenții ar trebui luate în considerare pentru chirurgie după o evaluare atentă a comorbidităților și stării generale.
Copiii și adolescenții cu IMC > 120% din percentila 95 și o comorbiditate majoră sau IMC > 140% din percentila 95 ar trebui luate în considerare pentru chirurgie bariatrică după evaluarea de către o echipă multidisciplinară dintr-un centru specializat.
Chirurgia metabolică și bariatrică este un tratament eficient al obezității morbide clinicale la pacienții care au nevoie de alte chirurgii specializate, cum ar fi artroplastia articulară, repararea herniei peretelui abdominal sau transplantul de organe.
Consultarea cu o echipă multidisciplinară poate ajuta la gestionarea factorilor de risc modificabili ai pacientului cu scopul de a reduce riscul de complicații perioperatorii și de a îmbunătăți rezultatele. Decizia finală privind pregătirea chirurgicală ar trebui determinată de chirurg.
Obezitatea morbidă este o boală cronică care necesită un tratament pe termen lung după chirurgia bariatrică primară. Acest tratament poate include diete personalizate, o intervenție chirurgicală de revizie sau o altă terapie adjuvantă pentru a obține efectul dorit al tratamentului.