O posibilă cauză pentru care unele persoane slăbesc mai greu – fibroza ţesutului adipos

Unele persoane slăbesc mai greu comparativ cu altele, iar un studiu nou a descoperit care ar fi o cauză posibilă – o moleculă din celulele adipoase, fibroza ţesutului adipos. Experţii au descoperit că celulele adipoase din organismul persoanelor obeze conţin molecula numită lysyl oxidase (LOX). Aceasta este asociată cu fibrozarea sau cicatrizarea ţesutlui adipos care împiedică rezultatele încercărilor de eliminare a excesului de greutate.

Co-autoarea studiului, dr. Katarina Kos, lucrează în cadrul Grupului de cercetare a diabetului şi a obezităţii de la Universitatea Exeter din Marea Britanie. Aceasta şi colegii săi au publicat rezultatele studiului lor în jurnalul Metabolism.

Ȋn prezent, aproximativ 1 din 3 adulţi din SUA sunt obezi, fapt care favorizează apariţia multor probleme de sănătate. Lipsa exerciţiilor fizice şi dietele nesănătoase sunt principalele cauze ale obezităţii, astfel că nu este de mirare faptul că primele lucruri pe care le facem când dorim să slăbim sunt sportul şi alegerea unei alimentaţii sănătoase. Ȋnsă, astfel de intervenţii pot produce rezultate diferite: în cazul unor persoane, kilogramele dispar, dar în cazul altora, situaţia este mult mai dificilă. Studiul menţionat anterior oferă o posibilă explicaţie pentru cel de-al doilea caz.

Nivelul de LOX este crescut în organismul persoanelor care sufera de obezitate

Cercetătorii au analizat mostre de ţesut adipos abdominal care a fost prelevat de la persoane obeze înainte ca acestea să aleagă chirurgia bariatrică drept tratament. Comparativ cu ţesutul adipos care se găseşte în cazul persoanelor cu mai puţine kilograme, studiul a evidenţiat faptul că ţesutul adipos abdominal prelevat de la persoanele obeze a avut o concentraţie mai mare de molecule LOX care cauzează fibroza ţesutului adipos. Aceasta are drept cauze deprivarea de oxigen din celulele adipoase şi inflamaţia din cadrul acestora, efecte care apar când celulele sunt mai mari.

Potrivit cercetătorilor, când celulele adipoase sunt expuse la aceste efecte, ele îşi vor pierde abilitatea de a stoca excesul de calorii şi caloriile se vor depozita, în schimb, în jurul organelor importante precum inima sau ficatul, favorizând apariţia unor boli grave.

Studiul a demonstrat că această fibrozare a ţesutului este cea care îngreunează practic eliminarea kilogramelor în plus, facând-o aproape imposibilă.

Posibile soluţii

Dr. Kos a afirmat că activitatea fizică regulată ar putea face posibilă eliminarea excesului de greutate şi ar preveni afectarea ţesutului adipos de procesele descrise mai sus.

Rezultatele studiului au demonstrat că urmărirea moleculelor LOX ar putea fi o modalitate de a preveni fibrozarea ţesutului adipos şi ar favoriza o eliminare mai uşoară a kilogramelor în plus.

Dr. Kos a afirmat că mai este nevoie de alte studii mai amănunţite pentru a găsi şi alte modalităţi de a preveni această fibroză a ţesutului adipos. Ȋnsă, decomadată, Kos sugerează adăugarea mişcării în programul zilnic, mai ales în cazul persoanelor sedentare, pentru că, în acest fel, se poate preveni această fibroză. Părerea experţilor este că exerciţiile fizice sau măcar o plimbare după masă ar putea ajuta sănătatea metabolică a organismului.

Etichete

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.