Despre obezitatea Informații medicale / Articole 22/07/2015
Legătura dintre obezitate şi viaţa sexuală. Disfuncţiile sexuale
Depăşirea unei greutăţi normale cauzează apariţia unor serii de schimbări atât fizice, cât şi psihice. Printre acestea, se numără disfuncţiile sexuale severe care ar putea conduce la probleme conjugale ale cuplului ȋn care ambii parteneri sau doar unul sunt supraponderali sau suferă de obezitate.
În multe dintre cazuri, disfuncţia erectilă sau impotenţa apare drept urmare a obezităţii, având un efect considerabil asupra performanţei sexuale masculine. Cercetările realizate ȋn ultimii ani au demonstrat faptul că, ȋn cazul bărbaţilor obezi cu vârste mai mici de 55 de ani, apariţia disfuncţiilor erectile este de 4 ori mai crescută decât ȋn cazul bărbaţilor care aveau greutatea normală. Mai mult, s-a demonstrat faptul că adolescenţii obezi cu vârste între 14-20 de ani au cu 50% mai redus nivelul hormonului masculin faţă de băieţii cu greutate normală, de aceeaşi vârstă. Astfel, aceştia vor fi predispuşi impotenţei şi infertilităţii şi la vârsta maturităţii.
Când disfuncţia erectilă este prezentă numai la mai puţin de 20% din numărul contactelor sexuale, aceasta nu va intra ȋn aria patologiei actului sexual, ȋnsă, dacă proporţia acestora creşte peste 50%, se poate vorbi despre disfuncţia erectilă ca efect advers secundar obezităţii.
De cele mai multe ori, disfuncţia erectilă este asociată cu excesul de grăsime de pe abdomen, cu diabetul zaharat de tip II şi cu bolile cardiovasculare. Două lucruri sunt esenţiale ȋn ceea ce priveşte legătura dintre impotenţă şi obezitate: importanţa fluxului de sânge pentru desfăşurarea normală a funcţiei sexuale şi modul ȋn care sistemul vascular este afectat de obezitate.
Erecţia reprezintă un eveniment de natură cardiovasculară, fiind un rezultat al creşterii fluxului sanguin. Dacă vasele de sânge nu se pot dilata normal, sângele nu va putea circula ȋntr-un mod optim, iar funcţia erectilă va fi diminuată. S-a descoperit că obezitatea deteriorează endoteliul vascular (componentă a peretelui vascular), iar funcţionarea incorectă a acestuia va avea drept efect faptul că nu va fi furnizat destul sânge spre organele genitale astfel ȋncât să fie posibilă producerea sau menţinerea erecţiei.
Sistemul vascular este alterat de obezitate, iar sedentarismul şi mâncărurile pline de grăsimi contribuie la ȋngustarea şi la ȋntărirea areterelor, iar colesterolul se va aduna pe pereţii acestora şi ȋn zona organelor genitale, impactul fiind unul negativ asupra nivelului de hormonilor masculini, a apetitului sexual dar şi asupra funcţiei orgasmice.
În cazul femeilor, obezitatea etse cauzatoare de probleme ginecologice precum dezechilibre hormonale şi menstruaţii neregulate.
Legat de problemele la nivel psihologic, de regulă, persoanele supraponderale se simt inconfortabil ȋn intimitate, multe dintre acestea resimţind o atitudine de repusie şi de dezgust faţă de propriul corp, de asemenea, de teamă de respingere sau ironizare de către parteneri. Astfel, acestea ajung să nu mai resimtă o satisfacţie sexuală normală din cauza acestor sentimente de ruşine şi de teamă.
Când ȋncrederea şi respectul de sine sunt afectate, intimitatea ajunge să fie evitată sau respinsă ȋn totalitate. Din cauza acestor probleme, persoanele supraponderale sau cele care suferă de obezitate vor ajunge să evite contactele sexuale, vor deveni depresive şi anxioase, relaţiile de cuplu ale acestora având de suferit. Sentimentele de devalorizare a propriei fiinţe şi de inutilitate care se dezvoltă vor cauza despărţirea de partener.
În cazul tinerilor care au probleme de greutate, disconfortul psihologic este unul devastator, aceştia având stima de sine extrem de scăzută şi evitând să se implice ȋn relaţii de prietenie, calitatea vieţii acestora fiind afectată negativ.
După programele de chirurgie bariatrică, modificările pozitive ale aspectului corporal vor ȋmbunătăţi considerabil atractivitatea dintre parteneri, viaţa conjugală fiind revitalizată. Scaderea ȋn greutate va elimina ruşinea, orgasmul şi toate aspectele satisfacţiei sexuale fiind optimizate. Studiile au demonstrat faptul că femeile care au recurs la metodele chirurgiei bariatrice au avut, apoi, o activitate sexuală satisfăcătoare, satisfacţia erotică şi libidoul fiind ȋntr-o continuă creştere după pierderea kilogramelor ȋn plus. În cazul bărbaţilor, reducerea depozitelor adipoase abdominale a determinat creşterea fluxului sanguin de la nivelul pelvisului, funcţionarea zonei genitale fiind, astfel, stimulată. Pentru ambele sexe, stările depresive au dispărut, având loc o ȋmbunătăţire considerabilă a percepţiei propriului corp.