Moduri în care obezitatea afectează creierul

Ultimele studii şi cercetări în domeniu sugerează faptul că obezitatea alterează şi buna funcţionare a creierului, pe lângă toate celelalte efecte negative pe care le poate avea asupra organismului.

Modificările petrecute la nivelul creierului, în urma depunerii kilogramelor în plus, se pot manifesta prin alimentarea senzaţiei de foame, fapt care va duce la un apariţia unu cerc vicios.

Obezitatea declanşează dependenţa de mâncare

Odată ce organismul începe să acumuleze mult prea multe kilograme în plus, creierul se va desensibiliza în ceea ce priveşte plăcerea pe care o avea când persoana în cauză consuma anumite dulciuri sau grăsimi. Astfel, persoana respectivă va trebui să consume o cantitate mai mare din aceste alimente pentru a simţi aceeaşi satisfacţie precum în perioada în care kilogramele în plus lipseau. Acest efect este unul similar pe care îl resimt şi dependenţii de diferite droguri, necesitând cantităţi din ce în ce mai semnificative pentru obţinerea aceleiaşi stări euforice iniţiale.

Experţii au scanat creierul unor femei în timp ce acestea consumau un milkshake, în cadrul unui studiu. Observaţiile au arătat faptul că bautura a activat o anumită zonă a creierului femeilor. O jumătate de an mai târziu, cercetătorii au repetat experimentul pentru aceleaşi femei, însă, unele dintre acestea acumulaseră, între timp kilograme în plus. Răspunsul creierului lor la consumul milkshake-ului a fost cu atât mai slab cu cât grăsimea acumulată era mai multă.

Obezitatea cauzează impulsivitate

În cadrul unor studii care au implicat copii obezi şi copii cu greutatea normală s-a descoperit faptul că în cazul acelor copii care sufereau de obezitate, acea regiune a creierului care este răspunzătoare de controlarea impulsivităţii este mult mai redusă, comparativ cu acea zonă în cazul copiilor cu greutăţi normale.

Deşi cercetările nu au demonstrat o legătură extrem de certă privind cauza şi efectul, oamenii de ştiinţă au concluzionat faptul că obezitatea este răspunzătoare de reducerea acelei zone din creier. Acest fapt are ca motiv inflamaţia produsă de obezitate asupra creierului.

Obezitatea creşte riscul declanşării demenţei

Obezitatea, aşadar, schimbările metabolice precum creşterea nivelului de zahăr din sânge şi a colesterolului pot să afecteze funcţiile creierului, crescând riscul de apariţie a demenţei. Cercetătorii sunt de părere că excesul de grăsime provoacă inflamaţii care vor stresa organismul şi vor avea un impact asupra creierului, volumul acestuia micşorându-se. Această descoperire vizează, mai ales, cantitatea de grăsime acumulată în zona abdominală, localizată în cavitatea abdomenului, printre organe. Această grăsime eliberează un tip de hormon deosebit care diferă de cel eliberat de grăsimea subcutanată.

Alte cercetări precedente au demonstrat faptul că persoanele care au un volum mai mic al creierului se vor confrunta cu riscuri mai mari de declanşare a demenţei, iar, în cadrul testelor cognitive, ele vor obţine un punctaj mai mic.

Obezitatea periclitează memoria

Fenomenul acesta este, cel mai des, întâlnit la femeile care au ajuns la menopauză. Există un studiu care a utilizat teste de memorie în cazul a 8700 de femei având vârste cuprinse între 65 şi 79 de ani. Experţii au concluzionat, în urma acestora, că o creştere cu un punct a indicelui de masă corporală este asociat cu o scădere de un punct în cazul rezultatului testului de memorie (totalul fiind 100 de puncte).

Astfel, odată cu creşterea în greutate apare şi scăderea tot mai pregnantă a performanţelor la nivelul creierului, acest faptu putând fi prevenit prin exerciţii fizice regulate, evitarea fumatului şi controlul nivelului colesterolului şi al tensiunii arteriale.

Etichete

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.