Obezitatea creşte riscul de a dezvolta astm

Ultimele cercetări din SUA au demonstrat faptul că obezitatea poate altera funcţia musculară a căilor respiratorii şi, astfel, contribuie la creşterea riscului de a dezvolta astm.

Se pare că obezitatea este un factor major de risc pentru astm. Unul dintre motive este faptul că persoanele care suferă de obezitate au şi o inflamaţie sistemică la nivelul căilor respiratori.

Persoanele care suferă de obezitate manisfestă un risc sever de a dezvolta astm şi, mai mult, afecţiunea în cazul acestor persoane poate fi controlată mai greu de către cadrele medicale, fiindcă aceasta va avea un răspuns mult mai slab la terapiile cu cortocosteroizi. Acestea au fost concluziile experţilor care s-au ocupat de studiu.

Pe de altă parte, alte studii care au fost efectuate anterior acestiua au sugerat că persoanele care suferă de obezitate pot avea un tip de astm care nu este cauzat de inflamaţii la nivelul căilor respiratorii, ci de către hiperreactivitate – un răspuns mai puternic decât este normal la un alergen. Aceasta condiţie are loc la nivelul muşchilor căilor respiratorii. Rezultatul este că astfel, căile respiratorii se vor îngusta şi vor îngreuna respiraţia, fapt care se poate manifesta când muşchii se contractă sau au spasme.

Echipa de cercetători a combinat celule din muşchii cailor respiratorii ale unor persoane cu histamina, o substanţă chimică produsă de sistemul imunitar când organismul intră în contact cu un alergen. Muşchii au mai fost combinaţi şi cu carbachol, un medicament stimulant al părţii .

sistemului nervos care controlează căile respiratorii. Stimularea căilor respiratorii cu aceste substanţe va avea ca rezultat faptul că celulele vor emana calciu, mimând contracţia muşchilor.

Experţii au descoperit că celulele din muşchi care au fost donate pentru studiu de către participanţii obezi au eliberat mai mult calciu şi s-au scurtat oarecum – o funcţie care are loc în timpul contracţiei musculare, comparativ cu celulele donate de donatorii cu o greutate normală.

Practic, rezultatele acestui studiu au sugerat faptul că obezitatea lasă un fel de amprentă în celulele muşchilor din căile respiratorii care poate acum fi identificată şi care ar putea conduce la metode inovatoare de optimizare a managementului astmului fără utilizarea steroizilor.

Studiul a apărut în American Journal of Physiology – Lung Cellular and Molecular Physiology.

Alte descoperiri legate de astm şi obezitate

O altă descoperire recentă este aceea că bărbaţii care au avut parte de o creştere considerabilă în greutate pe perioada dintre copilărie şi pubertate sunt expuşi unor riscuri crescute de a dezvolta astm mai târziu în viaţă, la fel şi copiii acestora.

Practic, perioada dintre 8 ani şi pubertate este extrem de importantă pentru sănătatea plămânilor. Marianne Lonnebotn de la Universitatea din Bergen, Norvegia a declarat că în această perioadă, acumularea de prea multe kilograme în plus poate conduce la astm pentru ambele sexe mai târziu în viaţă. Persoanele de sex masculin sunt expuse la un risc în plus – acela ca şi copiii lor să sufere de astm.

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.