Despre obezitatea Informații medicale / Articole 20/06/2018
Obezitatea creşte riscul de dezvoltare a demenţei
Un studiu finalizat la sfârşitul anului trecut în Londra a demonstrat faptul că pacienţii cu un IMC mai mare decât normal sunt mai predispuşi la dezvoltarea demenţei, comparativ cu persoanele cu un indice de masă corporală normal.
Studiul a fost publicat în jurnalul numit Alzheimer şi demenţă şi a analizat datele a peste 1.3 milioane de adulţi din SUA şi Europa. Experţii au descoperit că persoanele care au un exces de greutate manifestă, de asemenea, un risc crescut pentru dezvoltarea demenţei. Altă descoperire este faptul că pacienţii care se află în pragul de a dezvolta afecţiunea manifestă o pierdere în greutate chiar înainte de declanşarea bolii.
Din aceste cauze, persoanele care se îmbolmăvesc de demenţă vor avea un IMC mai mare decât cel normal cu aproximativ 20 de ani înainte de instalarea bolii, dar când se apropie de declanşarea acesteia, vor avea un IMC mai scăzut decat cel al persoanelor sănătoase.
Cercetătorii susţin că acest nou studiu confirmă ambele efecte adverse ale acestei cumplite afecţiuni: obezitatea dar şi pierderea semnificativă în greutate cauzată de schimbările metabolice care au loc în organismul unei persoane aflate în pragul dezvoltării demenţei.
Ȋn mod paradoxal, unele rezultate ale studiului au mai arătat că persoanele obeze manifestă un risc mai crescut pentru dezvoltarea demenţei, iar altele au legat eliminarea kilogramelor în plus de o incidenţă crescută a bolii.
Ȋn cadrul studiului amintit mai sus, oamenii de ştiinţă din Europa au adunat datele pacienţilor din SUA, Marea Britanie, Suedia, Franţa şi Finlanda. Un număr de 1.349.857 de adulţi care nu sufereau de demenţă a participat la efctuarea acestor studii şi au fost măsurate greutăţile şi înălţimile persoanelor în cauză. Demenţa a fost stabilită fiind utilizate date electronice ale pacienţilor care au fost obţinute în urma spitalizării acestora, în urma tratamentelor prescrise şi a înregistrării deceselor.
Un total de 6.894 de participanţi s-au îmbolnăvit de demenţă pe parcursul a 38 de ani. Cu 20 de ani înaintea debutului simptomatologiei demenţei, un IMC crescut a prezis apariţia bolii. Fiecare 5 unităţi în plus la IMC au fost asociate cu un un risc cu 16-33% mai mare de a dezvolta demenţa. Pentru a înţelege mai bine la ce ne referim, 5 unităţi ale IMC-ului reprezintă 14.5 kg in plus pentru o persoană de 170 cm înălţime. Această diferenţă în greutate poate reprezenta limita dintre o persoană cu greutate normală şi una care suferă de suprapondere sau o persoană supraponderală şi una care suferă de obezitate.
Prin contrast cu această descoperire, nivelul IMC-ului persoanelor aflate în pragul dezvoltării demenţei era scăzut comparativ cu cel al persoanelor care au rămas sănătoase.
Ȋn anul 2015, numărul pacienţilor care s-au îmbolnăvit de demenţă a atins alarmanta cotă de 45 de milioane, reprezentând un număr dublu faţă de cel din 1990. Studiul sugerează faptul că menţinrerea unei greutăţi normale ar putea preveni sau măcar întârzia declanşarea demenţei.