Obezitatea a devenit cauza principalǎ a deceselor ȋn SUA

New York Times a raportat faptul cǎ obezitatea este principala cauză de deces în Statele Unite ale Americii, costând sistemul de asistență medicală 1,72 trilioane de dolari.

Publicația aduce ȋn discuție un documentar difuzat pe Netflix numit American Factory. Acest documentar prezintǎ un Ohio post-industrial ȋn care un miliardar chinez deschide o nouǎ fabricǎ peste uzina General Motors care fusese abandonatǎ.

Primele zile de speranțǎ și optimism din documentar au fost urmate de diverse probleme apǎrute din cauza faptului cǎ tehnologia de ultimǎ generație din China se confrunta cu clasa muncitoare din SUA. Muncitorii erau atȃt chinezi cȃt și americani și aceastǎ combinație s-a simțit de multe ori ca fiind, de fapt, douǎ rase extraterestre care ȋncearcǎ sǎ alfe lucruri una despre cealaltǎ ȋn acest documentar.

Pe scurt, pentru americani, necesitatea unei obediențe maxime și munca timp de șapte zile pe sǎptǎmȃnǎ cerutǎ de managerii chinezi pentru muncitorii chinezi era ceva de-a dreptul uimitor. Un alt lucru care are legǎturǎ cu subiectul nostru – obezitatea și supraponderea – este faptul cǎ, ȋn documentar, există o diferență nerostită care se dovedește la fel de șocantă: cele două etnii arată ca douǎ specii diferite. Aproape fiecare muncitor american este suprapnderal sau obez.

Obezitatea ȋn SUA

După cum a raportat recent publicația NY Times, obezitatea este principala cauză de mortalitate în Statele Unite ale Americii. Un alt lucru important de menționat este acela cǎ obezitatea costă națiunea 1,72 trilioane de dolari în fiecare an. Recent, comediantul Bill Maher din SUA a subliniat faptul cǎ 53 de persoane au fost ucise ȋn timpul împușcăturilor în masă în luna august. Este interesant de aflat faptul cǎ, prin comparație, în aceeași lună, au murit 40.000 de americani din cauza bolilor asociate obezității, determinându-l  pe Maher să numească politicienii „NRA-ul maionezei” pentru că nu au voința de a discuta deschis despre afecțiunea ucigașǎ.

NRA este un acronim pentru National Rifle Association – o asociație care a fost creatǎ ȋn 1871 și protejeazǎ dreptul cetǎțenilor de a purta arme.

Evident Maher a fost acuzat pentru ȋnjosirea populației supraponderale sau obeze deși acesta și susținǎtorii sǎi au subliniat faptul cǎ o astfel de comparație ca cea de mai sus a fost utilizatǎ doar ca un mijloc de a „scutura” populația și de a o trezit din letargia ȋn care se aflǎ, fǎcȃnd-o sǎ ȋnțeleagǎ complexitatea problemelor cauzate de obezitate și de complicațiile provocate de aceasta. 

Ideea este urmǎtoarea: uneori, ceea ce poate pǎrea umilirea unei categorii de persoane, este de fapt o ȋncercare de-a face oamenii sǎ ȋnțeleagǎ anumite probleme – aceasta este ideea prof. Jennifer Jacquet de la Universitatea din New York. Aceasta subliniazǎ ideea cǎ atunci cȃnd acest tip de „bully-ing”, de „atacare” a unor probleme este implementat ȋntr-un mod adecvat și cȃt mai puțin jignitor, el poate deveni o unealtǎ extrem de eficientǎ pentru trezirea la realitate a celor afectați de problemele respective și a acelora din jurul lor.

Statisticile privind obezitatea sunt terifiante 

Statisticile sunt cele care subliniazǎ cel mai tare gravitatea obezitǎții și a problemelor asociate. New York Times a afirmat cǎ mai mulți adulți din SUA sunt obezi decȃt sunt cei cu greutate normalǎ. 

Peste 100 de milioane de adulți americani sunt pre-diabetici sau diabetici, ceea ce ȋnseamnǎ aproape jumătate din populația adultă a națiunii. La aceasta se adaugă cele 122 de milioane de persoane care suferă de boli cardiovasculare.

 

Image by (Joenomias) Menno de Jong from Pixabay

Etichete

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.