Obezitatea este strans legată de simptomatologia lupusului în cazul femeilor

Obezitatea este asociată cu rezultate scăzute în tratamentele efectuate pacientelor care suferă de lupusul eritematos sistemic. Simptomele asociate afecţiunii care apar în caz de obezitate asociată includ activitate crescută a bolii, simptome depresive, durere şi oboseală accentuate. Acestea au fost demonstrate în urma unui studiu, iar rezultatele au fost prezentate la începutul lunii noiembrie la ACR/ARHP Annual Meeting, conferinţa din San Diego.

Ce este LES sau lupusul eritematos sistemic?

LES este o afecţiune cronică manifestată prin inflamaţie, leziuni şi durere a ţesuturilor din întregul organism. Lupusul este o boală autoimună iar sistemul imunitar al persoanei bolnave nu reuşeşte să diferenţieze ţesuturile  proprii ale organismului şi cele intruse, atacându-le. LES afectează negativ rinichii, plămânii, inima şi celulele sanguine. Boala se poate agrava conducând la leziuni severe ale organelor. Oricine se poate îmbolnăvi de lupus, însă cele mai multe cazuri apar la femei.

Legătura dintre obezitate şi lupus

Obezitatea este o comorbiditate pentru persoanele cu LES. Cercetările anterioare au demonstrat faptul că obezitatea poate înrăutăţi inflamaţia sistemică în cazul artritei reumatoide. Impactul obezităţii în cazul persoanelor cu lupus nu era extrem de precis stabilit.

Un grup de cercetători de la Universitatea din California, San Francisco, a efectuat un studiu pentru a determina dacă ţesutul adipos în exces sau prea multă grăsime corporală în cazul femeilor cu lupus este asociat cu rezultate nefavoriabile în cazul acestora.

Sarah Patterson, medic reumatolog la Universitatea din California, a afirmat că pacienţii cu lupus manifestă o calitate mai scăzută a vieţii din punct de vedere al sănătăţii. De pildă, factorii specifici bolii cum ar fi activitatea afecţiunii sau factori socio-demografici precum sărăcia nu explică destul de clar severitatea simptomelor lupusului care se pot înrăutăţi.

Cercetătorii au fost interesati de felul în care factorii care ţin de stilul de viaţă cum ar fi exerciţiile fizice şi managementul greutăţii pot avea un impact in cazul lupusului. Practic, ei au dorit să afle dacă grăsimea în excess înrăutăţeşte simptomatologia lupusului.

Participanţii în cadrul acestui studiu au trebuit să aibă  peste 18 ani şi să fie femei diagnosticate cu LES.

Cercetătorii au calculat IMC-ul pacientelor şi indicele mqsei de grăsime. Variabilele studiului au fost activitatea bolii, nivelul de durere, simptomele depresive şi starea de oboseala asociate lupusului. Oamenii de ştiinţă au evaluat  asocierea dintre obezitate şi aceste simptome descrise anterior în timp ce au fost controlaţi mai mulţi factori precum vârsta, rasa, eduacţia, venitul lunar, fumatul, durata bolii, severitatea bolii şi medicaţia.

Rezultatele studiului

Rezultatele studiului au demonstrat cu certitudine faptul că obezitatea conduce la rezultate negative în cazul femeilor diagnosticate cu lupus cum ar fi o oboseală mult accentuată, simptome depresive mai puternice, durere şi activitate crescută a bolii. Aşadar, obezitatea înrăutăţeşte o parte a simptomatologiei lupusului.

Părerea cercetătorilor în legătură cu relaţia dintre obezitate şi rezultate mai slabe în cazul tratării lupusului este aceea că este extrem de importantă intervenţia în viaţa pacienţilor cu lupus care manifestă şi suprapondere. Astfel de intervenţii au scopul şi posibilitatea de a reduce riscurile de afecţiuni cardiovasculare şi severitatea simptomelor lupuslui.

Etichete

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.