Obezitatea favorizează creşterea riscurilor pentru fracturile osoase

Pe lângă multe alte afecţiuni ale sănătăţii, obezitatea favorizează creşterea riscului pentru probleme la nivel muscoluscheletal cum ar fi osteoartrita, artrita gutoasă şi fracturile asociate cu supraponderea.

Obezitatea şi sănătatea osoasă în cazul copiilor

Există o mulţime de studii şi cercetări care au demonstrat deja faptul că acei copii care suferă de obezitate manifestă riscuri accentuate pentru fracturile care implică placa de creştere a oaselor lor, comparativ cu copiii care nu suferă de această afecţiune metabolică. Astfel de aspecte implică probleme permanente de creştere şi diverse deformări la nivel osos.

Obezitatea şi sănătatea osoasă în cazul adulţilor şi a vârstnicilor

Incidenţa şi prevalenţa obezităţii în rândul persoanelor vârstnice este mai crescută faţă de cea a adulţilor mai tineri. Acest lucru se întâmplă mai mult în cadrul naţiunilor mai dezvoltate cum ar fi SUA sau multe altele.

Odată cu înaintarea în vârstă, creşterea naturală a riscului de slăbire a structurii osoase şi a riscului de fracturare provocat de osteoporoză este un lucru normal şi des întâlnit. Osteoporoza este unul dintre factorii principali care contribuie la fracturile întâlnite în cazul persoanelor vârstnice supraponderale şi obeze.

Riscul pentru fracturi este, de asemenea, crescut în rândul persoanelor cu vârste înaintate care au un indice de masă corporală scăzut. Există mai mulţi factori care contribuie la creşterea riscului de fracturi în cazul personalor aflate la vârsta a treia care au un indice de masă corporală mai mic. Aceştia includ densitatea minerală osoasă scăzută, cantitatea diminuată a ţesutului moale care ar trebui să protejeze oasele de impactul provocat de diverse traumatisme; cel de-al treilea factor este riscul crescut de căzături cauzate de slăbiciunea musculară. Astfel, persoanele vârstnice cu un IMC mai scăzut ajung să fie expuse unui risc accentuat pentru fracturile de şold, conform statisticilor.

Interesul în asocierea dintre supraponderabilitate/obezitate şi persoanele de vârsta a treia se află într-o continuă creştere din cauza prevalenţei din ce în ce mai mare a obezităţii. Un procentaj de mai mic de 1% dintre persoanele vârstince  manifestă fracturi cauzate de un IMC scăzut.Vârstnicii care suferă de obezitate însumează trei sferturi dintre persoanele obeze din în ţările dezvoltate.

Persoanele obeze şi cu vârste înaintate manifestă, de asemenea, riscuri crescute pentru osteoporoză şi pentru fracturarea şirei spinării sau a vertebrelor. Aceste lucruri au fost demonstrate deja în cadrul unui număr mare de studii.

IMC-ul şi greutatea corporală totală reprezintă cele mai comune şi des întâlnite măsurători corporale care sunt evalate în cadrul asocierilor cu riscul crescut pentru fracturi.

Alte măsuri mai implică şi masa de ţesut adipos, circumferinţa soldului, raportul dintre talie şi şold etc.

Studiul intitulat the National Health and Nutrition Examination Survey a estimat faptul că majoritatea bărbaţilor peste 65 de ani care au avut parte de fracturi de şold au fost supraponderali sau obezi. În ceea ce priveşte femeile, circa 46% dintre fracturile şoldului întâlnite în cazul lor au fost provocate de suprapondere sau obezitate.

Etichete

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.