Obezitatea infantilă şi factorii determinanţi ai acesteia

Obezitatea infantilă poate fi determinată de la vârsta de 5 ani, după cum arată studiile de specialitate. Iată ce trebuie să ştii despre aceasta şi despre factorii care influenţează afecţiunea în cazul celor mici:

Procesul de dezvoltare a obezităţii la copii poate fi observat încă de la grădiniţă, potrivit cercetărilor publicate recent în revista americană New England Journal of Medicine. Mai mult de jumătate din participanţii la studiu, majoritatea, adolescenţi de 14 ani, sufereau de obezitate de la vârsta de aproximativ 5 ani.

În urma studiului, s-a mai demonstrat faptul că riscul de dezvoltare a obezităţii la copiii până în clasa a patra este mai mare de patru ori pentru micuţii care au fost supraponderali în perioada grădiniţei, decât cei care au avut o greutate situată în limitele normale.

Autorul cercetarilor, Solveig Cunningham, profesor asistent la Facultatea de Sănătate Publică, Universitatea Emory, a subliniat faptul că se cunoaşte destul de puţin despre copiii cae devin obezi sau vârsta la care se dezvoltă această condiţie medicală, deşi tendinţele în incidenţa obezităţii sunt unele bine stabilite.

S-a mai demonstrat faptul că examinarea incidenţei obezităţii la copiii cu vârste fragede, de asemenea, evoluţia acestei epidemii, este posibilă informarea despre natura bolii, vârsta care are cel mai ridicat grad de vulnerabilitate, totodată, grupurile care întâmpină cele mai mari probabilităţi de a dezvolta obezitate.

Cercetările au arătat că rata obezităţii era mai mare cu 20,8% în rândul copiilor cu vârsta medie de 14 ani, iar circa 20% dintre cei care faceau parte din familii mai înstărite aveau cea mai mică incidenţă a obezităţii în perioada grădiniţei, spre deosebire de copiii din alte grupuri socio-economice. Pe de altă parte, la copiii din familii cu o situaţie materială mai bună, copii cu vârste cuprinse între 5 şi 14 ani, incidenţa obezităţii era mai ridicată cu 25,8% decât la cei care făceau parte din familiile mai puţin dotate din punct de vedere financiar.

Studiul a demonstat că acei copii care, la naştere, au avut o greutate mai mare de 4 kg şi, de asemenea, au fost supraponderali în perioada grădiniţei, au înregistrat cel mai mare risc de dezvoltare a obezităţii înaintea împlinitrii vârstei de 14 ani. Procentul copiilor deveniţi obezi înainte de 14 ani şi care au avut peste 4kg la naştere a fost de 36%.

Una dintre concluziile studiului a fost aceea că un rol important în dezvoltarea obezităţii este jucat de factorii din primii ani de viaţă ai copiilor, iar eforturile de prevenţie a obezităţii ar trebui să se concentreze asupra acestor copii susceptibili de a deveni obezi, pe parcursul vieţii.

Este important de reţinut faptul că obezitatea infantilă reprezintă o cauză principală a micşorării speranţei de viaţă a tinerelor generaţii.

Obezitatea infantilă poate fi combătută prin alimentaţie, în primul rând, însă există şi o serie de obiceiuri despre care miturile spun ca nu influenţează greutatea copiilor, dar ele, în realitate trebuie evitate cu orice preţ.

De pildă, sucul de fructe, deşi este sănătos, este foarte bogat în zahar şi trebuie băut cu măsură. Alt factor favorizant al obezităţii s-a dovedit a fi televizorul, atunci când acesta se află în camera celor mici, deoarece copiii pot risca să devină leneşi şi inactivi din cauza acestuia. Evident, lipsa de mişcare va favoriza creşterea greutăţii.

Statul în sânul familiei este un alt factor neaşteptat care poate favoriza obezitatea infantilă, deoarece când un copil petrece foarte mult timp alături de părinţi va dezvolta o tendinţă de a face şi de a mânca doar ce pofteşte, consumând din abundenţă dulciuri. Astfel ,metabolismul său va deveni unul dezorganizat. Pe de altă parte, dacă parinţii îşi îndrumă copiii către un stil de viaţă sănătos care implică joaca afară sau practicarea unor sporturi, cei mici vor fi mai fericiţi şi riscul dezvoltării obezităţii va scădea vertiginos, potrivit studiilor recente din acest domeniu.

Etichete

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.