Despre obezitatea Informații medicale / Articole 28/11/2018
Obezitatea infantilă poate fi combatută doar prin abordări multiple, nu are o singură soluţie
De zeci de ani, medicii pediatrii au încercat din răsputeri să diminueze rata de obezitate infantilă. Ce paşi practici şi concreţi ar trebui urmăriţi de către experţi pentru a ajuta preşcolarii să elimine excesul de greutate, să prevină bolile şi să le ofere o viaţă de calitate cu o durată mai îndelungată? La aceste întrebări a cautat Shari Barkin răspunsuri.
Barkin este medic la Universitatea Vanderbilt şi a colectat datele a 610 copii cu vârstele cuprinse între 3 şi 5 ani. Mai mult de jumătate proveneau din familii cu venituri mici.
Studiul său a fost publicat în jurnalul prestigious JAMA Pediatrics şi a evidenţiat schimbări majore în IMC-ul copiilor cu până la 17.8 unităţi în urma unor acţiuni pe care aceasta le-a luat pentru copii. Acestea includeau activităţi diverse şi altele.
Barkin a afirmat că experţii nu se pot concentra pe un singur copil pe rând, ci este nevoie să se concentreze pe comunităţi întregi pentru a rezolva astfel de probleme.
Studiul său a fost finanţat de Insitutul Naţional de Sănătate şi subliniază cât de complicată este întreaga problemă cu obezitatea infantilă. Aceasta este şi un factor declanşator al unor alte probleme de sănătate precum diabetul, cancerul şi boli ale inimii.
Barkin este de părere că, pentru eliminarea obezităţii infantile, este nevoie şi de implementarea unor schimbări de mediu ale copiilor. Este vorba de schimbări în viaţa copiilor cum ar fi masa pe care o iau la şcoală şi modificări ale întregii lor activităţi cotidiene. Nu este de ajuns concentrarea asupra unui singur aspect, ci problema ar trebui privită în ansamblul ei.
Obezitatea infantilă este o problemă de sănătate publică
Obezitatea infantilă a devenit o problemă de sănătate publică şi afectează majoritatea organelor din organism şi funcţiile acestora. Afecţiunea este una extrem de complexă şi nu are doar o singură soluţie. Acest studiu oferă idei, soluţii variate şi o înţelegere deplină a cauzelor care atrag dezvoltarea obezităţii la copii. Acestea includ subiecte care ating sedentarismul, mâncarea ieftină şi de proastă calitate şi alimentele extrem de bogate în calorii.
Există foarte multe elemente riscante la mijloc dacă rata obezităţii infantile continuă să crească. La nivel global, această rată este într-o continuă creştere, mai ales în ultimii ani şi în SUA unde 40% dintre adulţi suferă de obezitate. Se estimează că până în 2030 jumătate din populaţia SUA va suferi de obezitate.
Abordarea multi-dimensională poate ajuta la scăderea ratei de obezitate infantilă
Barkin este de părere că dacă cercetătorii şi populaţia lucrează împreună pentru eliminarea obezităţii infantile cu ajutorul unor abordări multi-dimensionale există totuşi speranţe pentru un viitor mai bun şi sănătos pentru copiii noştri.
Copiii care sunt expuşi unor riscuri crescute de a dezvolta obezitate infantilă ar trebui educaţi în aşa fel încât să mănânce mai sănătos şi să aleagă un stil de viaţă mult mai activ, departe de televizor şi calculator. Astfel de schimbări vor avea rezultate benefice pe termen lung şi vor ajuta la clădirea unei vieţi mai bune pentru cei mici, pavând drumul către o viaţă adultă sănătoasă şi lipsită de griji.