Obezitatea infantilă şi afecţiunile la nivelul şoldului

Un nou studiu publicat anul acesta în jurnalul Archives of Disease in Childhood (Arhivele afecţiunilor copilăriei) a arătat o legătură puternică între obezitatea pe perioada copilăriei şi afecţiunile şoldului la copii.

Deformările osoase de la nivelul şoldurilor afectează circa 1 din 500 de copii. Multe dintre acestea necesită apoi intervenţii chirurgicale, fiindcă sunt cauzatoare de dureri puternice şi, de multe ori, conduc la înlocuirea şoldului pe perioada adolescenţei sau după ce adolescenţii devin adulţi.

Epifizioliza femurală este una dintre aceste afecţiuni şi reprezintă o tulburare a şoldului în cazul adolescenţilor. Osul coapsei alunecă, iar acest lcuru se datorează slăbiciunii cartilajelor pe perioada cerşterii. De cele mai multe ori, afecţiunea apare şi se dezvoltă în timpul perioadelor de creştere accelerată la puţin timp de la debutul pubertăţii.

Afecţiunea provoacă o diminuare a capacităţii de mişcare a persoanei afectate, iar aceasta nu va mai putea să îşi mişte şoldul normal. Din nefericire, cele mai multe cazuri ale afecţiunii nu sunt diagnosticate corect sau sunt trecute cu vederea, fiindcă simptomul de debut al bolii este o durere la nivelul genunchiului care porneşte de la şold. Genunchiul este, de regulă, cel investigat, iar acesta va fi găsit ca fiind într-o stare sănătoasă.

Recunoaşterea acestei afecţiuni este importantă deoarece deformarea osoasă implicată se poate înrăutăţi daca afecţiunea nu este tratată.

Factori exploraţi în cadrul studiului

Pentru identificarea copiilor care manifestă riscuri crescute de a dezvolta această afecţiune de la nivelul şoldului, cercetătorii de la Institutul de medicină translaţională conduşi de lectorul şi clinicianul de la Institutul Naţional de Cercetare a Sănătăţii (Canada), Daniel Perry, au examinat datele înregistrate în spital pentru a explora factorii asociaţi cu afecţiunea mai sus amintită. De asemenea, s-a urmărit şi motivul pentru întârzierea diagnosticării acesteia.

Datele examinate au aparţinut copiilor sub 16 ani care au fost diagnosticaţi cu epifizioliză femurală. Utilizând datele referitoare la greutatea şi înălţimea subiecţilor analizaţi, cercetătorii au reuşit să identifice faptul că acei copii care sufereau de obezitate au fost predispuşi la riscuri mai mari de a dezvolta această afecţiune.

Daniel Perry care este, de asemenea, şi medic chirurg la spitalul de copii Alder Hey a afirmat faptul că aceasta este cea mai puternică dovadă care face legătura dintre epifizioliza femurală şi obezitatea infantilă. Aceatsă afecţiune osoasă reprezintă, astfel, o afecţiune asociată obezităţii care poate cauza morbiditatea începând încă din copilărie.

Medicul a spus şi că un procentaj extrem de mare al pacienţilor care suferă de această afecţiune are parte de o diagnosticare greşită, iar, dintre pacienţi, cei care prezintă dureri la nivelul genunchiului sunt cei mai expuşi riscului de a dezvolta epifizioliza femurală.

Studiul vine în sprijinul medicilor, ajutând-i să înţeleagă mai bine una dintre bolile cele mai grave care afectează şoldul pe perioada copilăriei. Deşi există o asociere extrem de puternică între aceasta şi obezitate, totuşi nu se poate spune că obezitatea cauzează afecţiunea.

Etichete

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.