Despre obezitatea Informații medicale / Articole 28/02/2022
Obezitatea mai are un efect major: restricţionarea fluxului de sânge către creier
Deja am analizat o multitudine de studii care dezbat efectele adverse pe care obezitatea le atrage după sine, mai ales în perioada aceasta a pandemiei. Un nou studiu analizează un alt efect devastator asupra corpului: obezitatea poate restricţiona fluxul de sânge spre creier. Iată mai multe despre acest subiect.
Obezitatea reprezintă a doua cauză de deces care poate fi prevenită, potrivit mai multor analize. Aceasta afectează peste 42% dintre adulții americani din Statele Unite, iar boala cronică devine din ce în ce mai răspândită.
Este extrem de important de menţionat faptul că există o serie de efecte secundare ale unui IMC crescut la un nivel periculos, inclusiv leziuni care provoaca mai multe probleme, cum ar fi diabet, boli articulare, reflux gastroesofagian şi multe altele. Organismul uman este acum și mai susceptibil la boli și viruși.
Un studiu recent a identificat un alt efect secundar major al obezității.
Un nou studiu dezvlăuie alte efecte ale obzităţii
Oamenii de știință de la The Irish Longitudinal Study on Aging (TILDA) de la Trinity College Dublin au descoperit că supraponderea sau obezitatea pot reduce semnificativ fluxul de sânge către creier, termen numit „hipoperfuzie cerebrală” – acesta este considerat un mecanism timpuriu în demența vasculară și boala Alzheimer.
Cercetătorii au investigat trei elemente separate ale obezității la adulții peste 50 de ani: indicele de masă corporală (IMC), raportul talie-șold și circumferința taliei și activitatea fizică. Folosind scanarea RMN, experţii au măsurat fluxul sanguin al creierului, identificând relația dintre obezitate și creșterea fluxului sanguin.
Specialiştii au observat faptul că fluxul sanguin al creierului scade de obicei odată cu vârsta. Cu toate acestea, influența negativă pe care o are obezitatea asupra fluxului sanguin din creier este mai mare decât cea a vârstei.
Concluziile studiului
Studiul a concluzionat câteva idei extrem de importante.
„Aportul de sânge constant și sănătos al creierului este esențial, deoarece asigură faptul că creierul este irigat cu suficient oxigen și substanțe nutritive pentru a funcționa corect. Dacă fluxul sanguin al creierului devine afectat, aceasta poate duce la probleme grave de sănătate pe măsură ce îmbătrânim, cum ar fi creșterea riscului de demență și boala Alzheimer”, a explicat dr. Silvin Knight, cercetător la TILDA și autor principal, într-un comunicat de presă.
Expertul a continuat, explicând: „Știm că obezitatea poate predispune o persoană la afecțiuni și boli legate de vârstă, putând chiar reduce speranța de viață cu până la 6 ani la bărbați și 7 ani la femei, după vârsta de patruzeci de ani. Studiul nostru relevă asocieri clare între obezitatea și aportul redus de sânge a creierului la o populație mai în vârstă.”
Expertul a mai subliniat şi faptul că studiul arată, de asemenea, importanța activităţii fizice pentru persoanele în vârstă supraponderale sau obeze, deoarece acest lucru poate ajuta la protejarea împotriva fluxului sanguin redus al creierului.
Există o mulţime de tratamente ale obezităţii la ora curentă, tratamente care se vor dovedi salvatoare de vieţi.