Despre obezitatea Informații medicale / Articole 20/09/2019
Obezitatea nu este o alegere: Cauze naturale care conduc la acumularea excesului de greutate
Din pǎcate, ȋncǎ existǎ o mulțime de oameni care ȋși inchipuie cǎ persoanele care suferǎ de obezitate au ajuns ȋntr-o astfel de stare din cauzǎ cǎ sunt sedentare și se hrǎnesc doar cu junk food și orice alte tipuri de diete nesǎnǎtoase. Dar nu este tot timpul așa, pentru cǎ, de cele mai multe ori, astfel de persoane sunt afectate de diverse cauze naturale care promoveazǎ creșterea epidemiei de obezitate.
Din pǎcate, obezitatea sau supraponderea pot sǎ aparǎ și din cauza unor factori pe care nu ȋi putem ȋntotdeauna controla. Este mai mult decȃt evident faptul cǎ obezitatea este departe de a fi o alegere (ȋn cele mai multe cazuri). Existǎ o serie de factori care vǎ pot afecta pe Dvs. sau pe cineva drag sau apropiat Dvs. care ar putea conduce la o acumulare neașteptatǎ de kilograme ȋn plus. Este importantǎ ȋnțelegerea acestora pentru a evita ideile preconcepute legate de acest subiect, de multe ori tabu sau ȋnțeles greșit.
Hormoni ai aptetitului foarte puternici
Uneori, oamenii dau vina pe lipsa de voințǎ a persoanei care suferǎ de obezitate, acuzand-o cǎ nu ȋși dorește destul de mult sǎ se opreasca din supraalimentație. Ceea ce aceste persoane poate nu știu este faptul cǎ existǎ hormoni extrem de puternici și diverse substanțe ȋn creier care pot controla funcția foamei, a apetitului, ȋntr-un mod eronat iar acest fapt poate avea drept efect un consum mare de alimente. Astfel de probleme afecteazǎ și zona creierului care este responsabilǎ de pornirea poftelor.
Rezistența la leptină
Leptina este un hormon care ajută la gestionarea apetitului și a metabolismului, trimițând semnale către creier pentru a nu mai mânca, pentru a simți cǎ organismul a mȃncat destul, a consumat destule alimente și nu are nevoie de mai multe.
Cu toate acestea, oamenii obezi pot uneori suferi de o rezistențǎ la leptinǎ. Creierul acestora nu mai recunoaste hormonul respectiv, lucru care va atrage dupǎ sine faptul cǎ informația cǎ organimul nu mai are nevoie de aliemente nu ajunge la creier și senzația de foame va persista.
Factorii genetici
Existǎ foarte multe lucruri care se ȋntȃmplǎ cu copilul ȋn timpul unei sarcini. Factorii externi pot afecta dezvoltarea acestuia, iar aceștia includ greutatea mamei și antecendentele din familie. Riscul de obezitate al copilului poate fi sporit de astfel de factori. Chiar dacǎ existǎ studii care spun cǎ factorii genetici nu mai au o influențǎ atȃt de mare ȋn dezvoltarea obezitǎții, ea existǎ ȋncǎ.
Potrivit mai multor studii, dieta mamei și alegerile culinare ale acesteia precum și cele prinvind stilul de viațǎ afecteazǎ comportamentul copilului și compoziția organismului sǎu. De asemenea, obezitatea bunicilor poate afecta individul mai tȃrziu ȋn viațǎ.
Cezariana
Copiii nascuți prin cezarianǎ se pare cǎ au un risc mai mare de a deveni obezi. Același risc a fost observat și la sugarii care au fost hrăniți cu lapte praf.
Cercetǎtorii au afirmat ca ambele grupuri menționate mai sus ar putea avea bacterii intestinale diferite care afecteazǎ depozitarea grǎsimilor.
Probleme de naturǎ medicalǎ
Pe baza problemelor medicale pe care le avem, medicii ne prescriu diverse medicamente și tratamente. Conform unor studii, o mulțime dintre acestea au ca efecte adverse acumularea de exces de greutate din cauza apetitului crescut și a reducerii metabolismului.
Toate aceste subiecte reprezintǎ cauze naturale care pot sprijini, fǎrǎ doar și poate, apariția și dezvoltarea supraponderii pȃnǎ la obezitate.
Dr. Marius Fodor în emisiunea Ora Adevărului despre cauzele obezității