Despre obezitatea Informații medicale / Articole 23/07/2019
Obezitatea poate provoca pubertate timpurie ȋn cazul bǎieților
Fetele nu sunt singurele ȋn cazul cǎrora pubertatea debuteazǎ mai devreme ȋn cazul ȋn care suferǎ de obezitate. De asemenea, bǎieții care sunt afectați de obezitate vor intra ȋn pubertate mai devreme decȃt este normal, potrivit unui studiu prezentat ȋn martie, ȋn cadrul ENDO 2019, Reuniunea Anuală a Societății Endocrinologice din New Orleans.
Au fost analizați 527 de bǎieți din Chile care aveau vârsta cuprinsă între 4 și 7 ani și s-a descoperit cǎ atât obezitatea corporală totală, cât și obezitatea centrală sau excesul de grăsime din abdomen au fost asociate cu riscuri mai mari de a debuta pubertatea înainte de vârsta de 9 ani, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Chile.
Odatǎ cu creșterea ratei obezitǎții infantile la nivel global, a existat o avansare a vȃrstei la care fetele ating pubertatea, a explicat cercetǎtorul principal al studiului, Maria Veronica Mericq, profesor la Universitatea mai sus menționatǎ.
Cu toate acestea, ȋn cazul bǎieților dovezile au fost unele mai controversate.
Pubertatea precoce
De pildǎ, au existat unele studii ȋn SUA care au constatat că obezitatea a condus la o pubertate întârziată, în timp ce un alt studiu a arătat că doar supraponderea la băieți a indus pubertatea mai devreme, nu și obezitatea.
Pubertatea a fost considerată ca fiind una precoce prin intermediul utilizǎrii unei mǎsuri standard pentru băieți: creșterea testiculelor (mai mare de 3 centimetri cubi sau aproximativ 0,19 centimetri cubi) înainte de vârsta de 9 ani.
Pentru a determina obezitatea centralǎ/abdominalǎ, experții au mǎsurat talia fiecǎrui bǎiat. Pentru obezitatea totalǎ, aceștia au calculat IMC-ul bǎieților.
Prevalența obezitǎții și a pubertǎții timpurii
S-a descoperit cǎ prevalența obezitǎții totale a crescut odatǎ cu vȃrsta, de la 22% dintre bǎieții cu vȃrstele cuprinse ȋntre 6 și 7 ani pȃnǎ la 28.6% la 11.4 ani, vȃrsta medie de debut a pubertǎții pentru acest grup. Prevalența pentru obezitatea centralǎ a crescut, de asemenea, de la 11.8% la 17.4% ȋn același interval de timp.
S-a mai descoperit și faptul cǎ pubertatea precoce a apǎrut la 45 dintre bǎieți sau 9%. Prezența obezitǎții totale și abdominale ȋn cazul bǎieților cu vȃrsta ȋntre 4 și 7 ani a crescut riscurile pentru apariția pubertǎții precoce comparativ cu a avea o greutate normalǎ.
De pildǎ, ȋn rȃndul bǎieților de 5-6 ani, aceia care sueferau de obezitate manifestau riscuri de 2.7 ori mai mari de a debuta pubertatea mai devreme, iar aceia cu obezitate abdominalǎ manifestau riscuri de 6.4 mai mari de a ȋncepe pubertatea ȋnainte de 9 ani, potrivit studiului.
Mericq a explicat fapul cǎ obezitatea abdominalǎ se referǎ mai mult la masa de grǎsime din corp pentru cǎ un IMC mai mare poate reflecta și o masǎ muscularǎ mai mare, mai ales ȋn cazul sportivilor.
Cum afecteazǎ pubertatea precoce tinerii?
Mericq a afirmat cǎ pubertatea precoce poate favoriza probleme comportamentale, iar ȋn cazul bǎieților, poate crește rata riscului de cancer testicular ȋn perioada ȋn care aceștia sunt adulți.
Rezultatele studiului au subliniat faptul cǎ un control al epidemiei de obezitate la copii ar fi extrem de util ȋn diminuarea acestor riscuri pentru sǎnǎtate.