Obezitatea și copiii: unii tineri au „sǎnǎtatea” inimii unei persoane de 60 de ani – Manifestul obezitǎții copilului

Obezitatea ȋn cazul celor mici devine o problemǎ din ce ȋn ce mai stringentǎ, de aceea este dezbǎtutǎ de tot mai multe țari și organe competente. De pildǎ, se pare cǎ cea mai mare amenințare evitabilă la adresa sănătății și bunăstării copiilor din Irlanda este astăzi obezitatea, potrivit Irish Heart Foundation (IHF).

Chiar dacǎ ȋn țara noastrǎ lucrurile nu stau neapǎrat așa, este extrem de utilǎ analizarea altor organizații din alte țǎri cu privire la mǎsurile pe care acestea le iau contra epidemiei mondiale de obezitate.

Fundația menționatǎ mai sus a subliniat faptul cǎ acei copii cu vârsta de opt ani au deja hipertensiune arterială, în timp ce unii adolescenți au sănătatea cardiacă a unui om de 60 de ani.

Acum urmeazǎ partea cea mai importantǎ: ȋn încercarea de a aborda această problemă majoră de sănătate și a analiza prevenția/rezolvarea ei, IHF a lansat un manifest al obezității copilului care are ca scop reducerea obezității infantile în Irlanda cu 50% în următorul deceniu.

Manifestul obezitǎții infantile

Acest manifest a fost pus cap la cap de cǎtre organizația mai sus menționatǎ care a lucrat ȋmpreunǎ cu pǎrinți, experți ȋn obezitate și tineri.

Prof. Clinician Donal O’Shea a afirmat faptul cǎ acest manifest are un potențial enorm: acela de a schimba vieți spre bine. Ar putea sprijini lupta ȋmpotriva obezitǎții ȋn cazul celor mici – o problemǎ extrem de severǎ care distruge copilǎrii și chiar vieți ȋntregi.

Este extrem de important de menționat cǎ manifestul face aproape 60 de recomandări. Acestea includ urmǎtoarele:

Un alt expert, profesor endocrinolog, a subliniat faptul cǎ dacă factorii de decizie sunt serioși în ceea ce privește protejarea sănătății copiilor în fața epidemiei severe de obezitate, aceștia trebuie să demareze acțiuni drastice.

Alte mǎsuri de luat ȋn considerare

Un element extraordinar demn de menționat în acest sens este limitarea drasticǎ a capacității industriei alimentare ultra-procesate care promoveazǎ supra-consumul în vederea obținerii profitului; este, de asemenea, nevoie de restricții de comercializare, impozitare și reformulare obligatorie. Ar fi nevoie și de noi taxe pentru a stimula reducerea conținutului caloric al dulciurilor care sunt, dupǎ cum bine se știe, extrem de nesǎnǎtoase mai ales dacǎ sunt consumate ȋn neștire.

Dulciurile, alǎturi de fast-food, sunt printre cele care contribuie cel mai mult la adǎugarea de zahǎr ȋn dietele copiilor. Ciocolata este alimentul cu cel mai mare aport de grǎsimi saturate.

Potrivit experților, tot mai multe dovezi sugereazǎ faptul cǎ o taxǎ pentru astfel de produse, o taxǎ care ar stimula reducerea conținutului de calorii poate avea un impact mai mare comparativ cu introducerea taxei pe bǎuturile ȋndulcite cu zahǎr.

Acestea sunt doar o micǎ parte din mǎsurile care trebuie luate pentru protejarea sǎnǎtǎții celor mici dar și a adultților, iar modul de acționare este valabil peste tot și ȋn Romȃnia la fel.

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.