Obezitatea şi infertilitatea la bărbaţi

Infertilitatea şi obezitatea, deşi sunt două afecţiuni care pare că nu au nimic ȋn comun, sunt puternic legate una de cealaltă: obezitatea afecteaza capacitatea de concepere a copiilor atât ȋn cazul femeilor, cât şi ȋn cel al bărbaţilor. Cercetătorii au descoperit faptul că bărbaţii care suferă de obezitate au şanse diminuate pentru a putea deveni părinţi, chiar dacă partenera lor nu manifestă probleme de sănătate.

Cercetările au analizat nivelul de fertilitate ȋn cazul bărbaţilor care suferă de obezitate şi au demonstrat că aceştia ȋnregistrează un nivel foarte scăzut al testosteronului, fapt care conduce la o reducere drastică a fertilităţii.

Sperma acestora este mult mai săracă ȋn spermatozoizi, potrivit unui studiu francez prezentat la Stockholm ȋn anul 2010, ȋn cadrul unui congres organizat de European Society of Human Reproduction (ESHRE).

Studiul a fost realizat asupra unui eşantion de 1940 de bărbaţi şi a fost condus de medicul Paul Cohen-Bacrie, directorul ştiinţific al laboratorului de biologie medicală Eylau-Unilabs din Paris. Acest studiu a fost considerat cea mai vastă şi complexă cercetare realizată vreodată pe acest subiect, după cum au afirmat experţii de la Unilabs – grup compus din laboratoarele din 12 ţări europene care a fost ȋnfiinţat ȋn Elveţia.

Medicul Cohen-Bacrie a afirmat, ȋn urma studiului, că excesul de greutate implică modificări ale parametrilor spermei, fapt cauzat probabil de către unele dezechilibre hormonale. Rezultatul este un deficit al numărului de spermatozoizi, al vitalităţii şi mobilităţii acestora, toate conducând spre diminuarea şanselor de fecundare.

Oamenii de ştiinţă au analizat cu atenţie pH-ul spermei, concentraţia spermatozoizilor prezenţi ȋntr-un mililitru de spermă, numărul acestora, mobilitatea şi vitalitatea lor, procentajul formelor atipice etc. Coeficienţii de corelaţie au fost stabiliţi ȋntre toate aceste elemente şi indicele de masă corporală, IMC, elementul care defineşte corpolenţa.

Rezultatele au dovedit faptul că, cu cât excesul de kilograme a fost mai mare, cu atât calitatea spermei era mai mică, mai ales ȋn ceea ce priveşte concentraţia şi totalitatea spermatozoizilor. Concentraţia acestora scade cu 10% ȋn cazul persoanelor supraponderale, comparativ cu cele cu o greutate optimă, iar, ȋn cazul persoanelor care suferă de obezitate, această concentraţie este mai mică cu 20%. Mobilitatea spermatozoizilor, ȋn cazul lor, este diminuată cu 10%.

Numărul total de spermatozoizi, 184-194 milioane/mililitru, ȋn cazul persoanelor cu greutatea normală scade la 164-186 milioane/mililitru, ȋn cazul persoanelor supraponderale şi, ȋn cazul persoanelor obeze, acest număr ajunge la 135-157 milioane/mililitru. Pentru persoanele cu greutatea normală incidenţa de azoospermie este de 1%, iar, pentru persoanele obeze, procentajul creşte la 3,6%.

Pe măsura ȋnaintării ȋn vârstă, efectul excesului de greutate asupra concentraţiei şi a numărului de spermatozoizi rămâne neschimbat, ȋnsă mobilitatea acestora, ȋn cazul persoanelor care suferă de obezitate, scade ȋntr-un mod semnificativ.

Bărbaţii obezi au, pe lângă un nivel scăzut al testosteronului, şi un nivel diminuat de hormoni luteinizant şi foliculostimulant, hormoni esenţiali pentru funcţia de reproducere. Studii anterioare au mai demonstrat şi ca, ȋn cazul bărbaţilor obezi, libidoul are un nivel mult mai scăzut, faţă de cei cu o greutate normală. Acest fapt, dublat de alterarea hormonală şi a spermatozoizilor contribuie decisiv la scăderea considerabilă a fertilităţii bărbaţilor care suferă de obezitate.

Etichete

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.