Obezitatea şi migrenele

În urma unor cercetări recente, s-a constatat faptul că există o legătură mai puţin obişnuită între obezitate şi durerile severe de cap. Cu alte cuvinte, acele persoane care sunt predispuse la obezitate manifestă riscuri de două ori mai crescute de a suferi de astfel de dureri de cap.

Studiile au demonstrat faptul că persoanele obeze prezintă riscuri mult mai ridicate de a suferi de migrene episodice. Migrenele episodice (tipul cel mai des întâlnit de dureri de cap) se manifestă tip de 14 zile pe lună sau pentru o perioadă mai scurtă, iar migrenele cronice au loc pentru circa 15 zile, lunar, sau chiar pentru un timp mai îndelungat.

Migrena reprezintă o cefalee benignă recurentă sau/şi o disfuncţie de ordin neurologic care urmează, de regulă, după perioade careacterizate de lipsa durerii şi care este determinată, de cele mai multe ori, de stimuli stereotipi. De obicei, cele mai severe atacuri de cefalee au  un caracter pulsatoriu, fiind asociate cu sensibilitate în zona scalpului şi cu vărsături.

Simptomatologia crizelor de migrenă include următoarele semne:

În ceea ce priveşte cauzele migrenelor, acestea sunt multiple şi variate. O migrenă poate fi determinată de foame, consum de vin roşu, privare de somn, menstruaţie, perioade de depresie, lumina puternică, parfumuri. Simptomatologia migrenelor poate fi ameliorată de sarcină, somn sau chiar până şi de senzaţia de bucurie.

Există şi o predispoziţie ereditară către episoadele de migrenă, iar acestea sunt, deseori, mai frecvente în cazul femeilor. Fenomenele circulatorii intracraniene care însoţesc crizele de migrene se pare ca sunt secundare unei disfuncţii la nivelul sistemului nervos central. Migrenele afectează aproximativ 10% din populaţie.

Legat de cauzele migrenelor, recent s-a descoperit faptul că grăsimea de pe burtă poate fi, de asemenea, cuzatoare de astfel de dureri de cap. Medicii ne atrag atenţia asupra faptului că grăsimea abdominală este periculoasă şi poate cauza o serie de afecţiuni. Talia unui bărbat nu ar trebui să depăşească 94 de centrimetri, iar cea a unei femei, 80 de centimetri.

Persoanele supraponderale care au probleme cu obezitatea abdominală se pot confrunta, de foarte multe ori, cu cefalee sau cu migrene, potrivit unui studiu care a fost realizat de către cercetătorii americani. Explicaţia este una cât se poate de simplă, şi anume: specialiştii în domeniu afirmă că grăsimea de pe burtă cauzează o irigare necorespunzătoare a creierului cu sânge. Cercetătorii de la National Health and Nutrition Examination Survey din SUA au concluzionat toate aceste lucruri în urma unei monitorizări a peste 20.000 de persoane care au avut vârste cuprinse între 20 şi 55 de ani.

De asemenea, şi alte studii realizate de-a lungul vremii au evidenţiat o strânsă legătură între cronicizarea migrenei şi obezitatea globală. Aşadar, pierderea kilogramelor în plus la nivelul stomacului ar putea să fie mai mult decât benefică pentru adulţii tineri care se luptă cu dureri de cap. Mai mult, partea bună ar fi aceea că migrena nu se mai asociază cu obezitatea la nivel abdominal, după vârsta de 55 de ani, într-un mod la fel de semnificativ. Medicii atenţionează asupra faptului că migrenele însoţite de halucinaţii vizuale reprezintă factori de risc cardiovascular, iar acest faptu a fost dovedit de foarte multe ori.

Etichete

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.