Obezitatea şi tensiunea arterială

Hipertensiunea arterială este o problemă de sănătate destul de frecvent întâlnită care afectează milioane de persoane din întreaga lume. Obezitatea este, de asemenea, o problemă majoră de sănătate cu o prevalenţă ridicată şi care atrage după sine riscuri pentru dezvoltarea bolilor de inimă, diabet şi probleme la nivelul rinichilor. Iată legătura dintre obezitate şi problemele legate de tensiune:

Statistici pentru anul 2025

Studiile au demonstrat faptul că până în anul 2025, aproximativ 1.56 miliarde de persoane din întreaga lume va suferi de hipertensiune. Această statistică reprezintă o creştere de 60% comparativ cu numărul de persoane care sufereau de hipertensiune în anul 2000. Această predicţie va atrage după sine şi o epidemie a bolilor cardiovasculare fiindcă hipertensiunea afectează inima şi câteva vase sanguine, iar acest fapt are drept rezultat dezvoltarea de afecţiuni severe la nivelul unor organe precum rinichii sau ochii.

Obezitatea şi hipertensiunea

Studiile au arătat şi faptul că această creştere a tensiunii arteriale în rândul pacienţilor este corelată cu o crestere dramatică a prevalenţei obezităţii şi a supraponderii.

Ȋn prezent, peste 1.1 miliarde de adulţi din întreaga lume sunt supraponderali, iar acest număr include 312 milioane de persoane care suferă de obezitate. Aceste creşteri se manifestă atât în SUA, cât şi în Europa.

Obezitatea şi bolile de inimă

Obezitatea a fost deja corelată cu mai multe condiţii ale inimii care includ boala coronariană, insuficienţa cardiacă, diabetul de tip 2 şi hipertensiunea. 60% dintre bolnavii de diabet suferă de suprapondere. Mai mult, obezitatea abdominală este responsabilă de un risc crescut pentru dezvoltarea diabetului din cauza ratei crescute de acizi graşi şi hormoni care ajung în ficat din cauza depozitelor de grăsime din abdomen.

Obezitatea şi hipertensiunea

Obezitatea este una din cauzele majore ale hipertensiunii. Studiile au estimat faptul că 78% dintre cazurile de hipertensiune întâlnite la pacienţii de sex masculin şi 65% dintre cazurile de hipertensiune la femei pot fi atribuite direct obezităţii.

Tensiuena arteriala şi IMC-ul

După urmărirea a peste 1 milion de americani, studiile au demonstrat faptul că există o relaţie directă între tensiunea arterială şi indicele de masă corporală – IMC. Studiile arată, de asemenea, o relaţie directă între IMC şi tensiunea arterială sistolică şi diastolică.

Teniunea arterială crescută şi distribuţia grăsimii corporale

Hipertensiunea arterială este corelată şi cu distribuţia grăsimii corporale în cazul persoanelor care suferă de obezitate. De pildă, obezitatea abdominală a fost corelată cel mai des cu hipertensiunea în cadrul sudiilor.

Cercetările au arătat că în cazul bărbaţilor cu vârsta peste 18 ani, riscul pentru dezvoltarea hipertensiunii creşte de trei ori cu o schimbare de o singură unitate în raportul dintre circumferinţa abdominală şi lăţimea şoldului. Alte studii au relevat faptul că o creştere în greutate cu 5% creşte riscul de dezvoltare a hipertensiunii cu 30% într-o perioadă de 4 ani. Pe de altă parte, pierderea în greutate reduce tensiunea arterială sistolică şi diastolică.

Legătura dintre obezitate, hipertensiune şi rinichi

S-a mai demosntrat şi că în cazul pacienţilor care suferă de hipertensiune, există o creştere a absorbţiei sodiului din rinichi şi o creştere în volum a sângelui. Acest lucru ar putea fi cauzat de presiunile ridicate din rinichi sau de activarea sistemului nervos simpatic (sistemul nervos simpatic este una din componentele sistemului nervos autonom sau vegetativ).

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.