Obezitatea și vârsta ȋnaintată sunt factori de risc ridicați pentru o simptomatologie gravă a bolii Covid-19

Zeci de milioane de oameni au fost infectați cu noul coronavirus ȋn ȋntreaga lume, iar o mare parte dintre aceștia au suferit de o simptomatologie gravă care, de multe ori, a condus la deces.

Omenirea se află ȋntr-una dintre cele mai dificile perioade ale acestei generații, dar cu grijă, rabdare, precauție, tratamente potrivite și vaccinul mult așteptat, mai există șanse ca viața noastră sa revină la normal sau, cel puțin, ȋntr-un stadiu cât mai apropiat de normalitate.

Transmiterea noului coronavirus este tot mai accentuată

Paul Lehner, profesor de imunologie și medicină la Universitatea din Cambridge, spune că, spre deosebire de coronavirusul SARS sau gripa originală, persoanele infectate cu virusul SARS-CoV-2 sunt cel mai contagioase înainte de a se simți rău, în mod normal cu aproximativ o zi înainte de a dezvolta simptome ale bolii Covid-19.

La finalul lunii trecute, acesta a afirmat faptul că persoanele care se simt bine ȋn primă fază transmit virusul cel mai usor. Acesta a numit mecanismul de acțiune a virusului o tactică genială. Legat de soluția cea mai eficientă, profesorul este de părere că este nevoie de o ȋmbunătățire a screening-ului persoanelor asimptomatice.

Obezitatea este un risc major pentru lupta cu Covid-19

Potrivit statisticilor, un indice de masă corporală (IMC) ȋntre 35 și 40 poate crește riscurile de deces pentru o persoană cu Covid-19 cu 40%, iar se pare că un IMC mai mare de 40 poate crește riscul de deces chiar cu 90%. Iată motivele pentru care acest lucru se ȋntâmplă.

Stephen O’Rahilly, directorul Unității pentru boli metabolice a Consiliului de cercetare medicală de la Universitatea din Cambridge a afirmat că se ȋntâmplă două lucruri atunci când apare obezitatea: cantitatea de grăsime crește, dar grăsimea se și depune ȋn zonele cele mai nocive – ficat și mușchiul scheletic. Mușchii scheletici formează peste 40% din greutatea corpului. Toate acestea afectează metabolismul și nivelul de insulină din sânge va crește.

Această tulburare este asociată cu o serie de anomalii, inclusiv creșteri ale citokinelor inflamatorii și o reducere a unei molecule numite adiponectină (hormon care se formează ȋn țesutul adipos) care protejează plămânii.

Expertul afirmă că este posibil ca nivelul de grăsime să crească chiar și ȋn plămâni, iar acest fapt poate perturba modul ȋn care plămânii se pot apăra de virus.

Expertul a explicat faptul că, ȋn cazul obezității, ceea ce se ȋntâmplă este de natură metabolică și o analiză a markerilor genetici pentru perturbările metabolice, aceștia sunt mai strâns legați de rezultatele negative decât de markerii genetici pentru obezitate.

Obezitatea mai atrage după sine și o serie de comorbidități periculoase cum ar fi diabetul care sunt extrem de grave asociate cu boala Covid-19.

Vârsta ȋnaintată este un factor de risc sever pentru Covid-19

Studiile ȋn domeniu au demonstrat faptul că vârsta este cel mai important factor de risc pentru bolile severe ȋn general – acest lucru se aplică nu doar ȋn cazul noului coronavirus, ci și a celor mai vechi care afectează persoanele ȋn vârstă.

Acest lucru se datorează faptului că persoanele ȋn vârstă sunt mult mai predispuse la diverse comorbidități, iar o mulțime dintre acestea sunt direct legate de rezultate extrem de slabe ȋn lupta cu Covid-19.

Mai mult decât atât, rezultatele slabe pot fi datorate și medicamentelor pe care pacienții ȋn vârstă le iau pentru a-și trata comorbiditățile. Aceasta este o zonă care mai necesită multe studii, potrivit experților.

Un alt aspect important de menționat este faptul că vârsta ȋnaintată va afecta și răspunsul la un vaccin, deoarece acesta induce o imunitate de protecție, iar ȋn cazul persoanelor cu vârste ȋnaintate, sistemul imunitar e unul redus, la fel și răspunsul acestuia la un vaccin.

Etichete

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.