Obiceiurile nesănătoase legate de diete și obezitatea

Este un fapt arhicunoscut acela că obiceiurile nesănătoase legate de diete conduc la instalarea obezității, ȋn cele mai multe cazuri. Când probabil credeai că știi totul despre acest subiect și că nu mai e nimic de adăugat, o echipă de cercetători vine cu noi descoperiri ȋn domeniu. Iată ultimele informații mai jos.

Vom ȋncepe prin a sublinia faptul că există puține studii care au explorat asocierea dintre diverse modele de comportament legat de dietă și apariția „accidentală” a obezității. Un studiu a făcut tocmai acest pas ȋn China. Acest studiu nou și-a propus ca scop principal explorarea felului ȋn care are loc asocierea dintre modelele alimentare ale unui individ, modele care țin de dietă, și obezitatea accidentală, de hazard, care apare fără vreo cauză singulară, precisă. Studiul a fost efectuat, fiind utilizați pacienți din sud-vestul Chinei.

Persoanele eligibile pentru analiză

Este esențial de relevat faptul că 5.742 de rezidenți adulți din provincia Guizhou au fost eligibili pentru această analiză. Conform studiului oficial, se pare că vorbim aici despre caracteristicile demografice, stilul de viață, istoricul bolilor cronice și modelele alimentare care au fost măsurate prin intermediul unor chestionare de frecvență alimentară. Acestea au fost colectate, alături de alte infromații prețioase și adăugate la studiul de bază. Mai multe modele alimentare au fost identificate folosind analiza factorială, conform studiului mai sus menționat.

Analizele stiudiului

Studiul ȋncepe prin a sublinia din nou faptul că obezitatea reprezintă ȋn continuare o problemă severă de sănătate pe ȋntreaga planetă. Gravitatea acestui fapt s-a vazut pe tot parcursul pandemiei când persoanele care erau bolnave de obezitate dar s-au ȋmbolnavit și de covid au decedat, pentru majoritatea, această combinație de afecțiuni dovedindu-se a fi mortală.

Este deja un fapt binecunoscut acela că obezitatea are capacitatea de a provoca leziuni ale funcțiilor organelor și sistemelor aflate ȋn organismul nostru. Mai mult, aceasta poate conduce la alte boli cronice netransmisibile, inclusiv boli cardiovasculare, diabet de tip 2, dislipidemie, boală cronică de rinichi, osteoartrita și cancer. O mulțime de afecțiuni pot fi atrase de obezitate, de aceea este crucial ca ea să fie tratată sau chiar evitată, pe cât posibil.

Studiul descrie și felul ȋn care ȋn ultimele decenii prevalența globală a obezității a crescut atât la femei, cât și la bărbați.

Este foarte important de menționat și faptul că ȋn 2015, prevalența excesului de greutate și a obezității în rândul adulților chinezi a fost de 41,3% (bărbați) și 15,7% (femei). Bolile fără transmisie legate de obezitate au adus o povară economică uriașă în China, iar obezitatea și excesul de greutate au reprezentat 11,1% din decesele asociate cu acestea.

După cum știm deja, cauza principală a obezității este faptul că aportul energetic al organismului este mai mare decât energia pe care acesta o consumă. Acest fapt conduce la stocarea excesului de energie sub formă de grăsime. Cu toate acestea, au fost identificați o mulțime de factori de risc pentru ca o persoană să devină obeză. Aceștia includ genetica, dieta, exercițiile fizice și factori psihologici analizați ȋn studiile anterioare.

Studiul mai menționează faptul că factorii legați de dietă joacă un rol cheie în procesul de dezvoltare a obezității. Acest lucru se ȋntâmplă chiar dacă unele constatări anterioare au fost controversate în ceea ce privește țările sau populațiile analizate.

Modelele alimentare și obezitatea

Modelele alimentare variază ȋn general ȋn funcție de țară, rasă, cultură și altele. O mulțime de studii anterioare au demonstrat deja că tiparele alimentare occidentale și junk food-ul au crescut aportul de energie și riscul de obezitate, în timp ce modelul alimentar mediteranean a fost considerat ca unul care reduce nivelul de trigliceride.

Unul dintre studii a raportat o asociere între modelul alimentar tradițional chinezesc și obezitate.

Cu toate acestea, cele mai multe dintre studiile anterioare au fost studii transversale între modelele alimentare și obezitate, iar doar foarte rar se reportau asocieri între modelele alimentare și obezitate ȋn China. Studiul mai menționează și faptul că au existat diferențe uriașe în cultura alimentară și comportamentele care țin de dietă în diferite regiuni, chiar și în China, datorită caracteristicilor geografice și diversității etnice.

Rezultatele studiului

Printre concluziile studiului a fost și aceea că persoanele care au introdus junk food ȋn dieta lor au avut un risc crescut statistic de obezitate accidentală. La fel s-a ȋntâmplat și cu cei care aveau elemente ale dietelor vestice. Riscul pentru aceste persoane de a dezvolta obezitate a fost mai mare iar descoperirile au indicat că măsurile eficiente și direcționate către o îmbunătățire a tiparelor alimentare trebuie luate de urgență în sud-vestul Chinei.

Din fericire, există o mulțime de ghiduri și sfaturi ȋn ziua de azi pentru o alimentație echilibrată și sănătoasă, iar pentru persoanele care suferă de obezitate, există o mulțime de tratamente personalizate contra obezității.

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.