„Paradoxul obezităţii” a fost dărâmat

Persoanele care suferă de obezitate şi o afecţiune a inimii nu trăiesc o perioadă mai îndelungată faţă de cele cu o greutate normală dar care suferă de aceeaşi afecţiune a inimii, aşa cum s-a presupus până acum potrivit „paradoxului obezităţii”.

Ce este paradoxul obezităţii?

Paradoxul obezităţii este un studiu care se presupunea că a demonstrat faptul că pacienţii care au fost diagnosticaţi cu boli cardiovasculare trăiesc mai mult în cazul în care suferă şi de obezitate sau suprapondere, comparativ cu pacienţii cu boli ale inimii dar cu greutate normală la momentul diagnosticării lor.

Paradoxul obezităţii este dărâmat

Ultimele cercetări au demonstrat totuşi că persoanele care sufră de obezitate trăiesc mai puţin. Cercetările au făcut parte din studiul de la Northwestern Medicine şi rezultatele sale au fost publicate pe 28 februarie 2018 în Jama Cardiology. Acest studiu a demonstrat că longevitatea persoanlor obeze şi a celor cu greutate normală este asemănătoare, însă pacineţii care suferă de obezitate sunt expuşi la un risc mai crescut de a dezvolta boli ale inimii pe perioada vieţii şi vor suferi de aceste afecţiuni mai mult timp, comparativ cu persoanele cu greutatea în limitele normale.

Acesta este primul studiu comparativ care oferă o perspectivă din punctul de vedere al duratei de viaţă pentru riscurile de a dezvolta boli ale inimii sau de a deceda în cazul persoanelor cu greutatea normală, supraponderale şi obeze.

Dr. Sadiya Khan, asistent profesor de medicină la Universitatea Northwestern şi medic cardiolog a afirmat faptul că paradoxul obezităţii a cauzat foarte multă confuzie în rândul pacienţilor dar şi multe dezavantaje fiindcă este ştiut faptul că obezitatea atrage riscuri cardiovasculare dar şi de altă natură.

Khan soune că o mulţime de pacienţi întreabă de ce sunt nevoiţi să elimine excesul de greutate dacă studiile spun ca pot trăi mai mult timp. Medicul le răspunde că eliminarea kilogramelor în plus nu reduce doar riscul de a dezvolta boli ale inimii dar şi alte afecţiuni grave precum cancerul. Dr. Khan spune că persoanele cu o greutate normală vor trăi o viaţă mai sănătoasă şi mai lungă, fără doar şi poate.

Potrivit acestui ultim studiu, atacul vascular cerebral, infarctul, bolile inimii şi decesul în urma afecţiunilor vasculare sunt doar câteva dintre efectele obezităţii. Statisticile au evidenţiat următoarele date:

Riscul pentru AVC, infarct sau deces în urma bolilor de inimă în cazul bărbaţilor cu vârste între 40 şi 59 de ani este cu 21% mai mare în cazul persoanelor supraponderale comparativ cu cele cu greutate normală. Riscurile sunt cu 32% mai mari în cazul femeilor supraponderale comparativ cu cele cu greutate nornală.

Aceste riscuri în cazul bărbaţilor obezi cu vârste între 40 şi 59 de ani sunt cu 67% mai mari comparativ cu bărbaţii cu o greutate normală. Femeile obeze manifestă riscuri cu 85% mai mari pentru toate efectele enumerate mai sus, comparativ cu femeile cu o greutate normală.

Bărbaţii cu o greutate normală, de vârstă mijlocie trăiesc cu aproape 2 ani mai mult faţă de cei cu obezitate şi cu 6 ani mai mult comparativ cu cei diagnosticaţi cu obezitate morbidă.

Femeile de vârstă mijlocie şi cu greutate normală trăiesc cu 1.4 ani mai mult faţă de femeile supraponderale şi cu 3.4 ani mai mult faţă de femeile diagnosticate cu obezitate. De asemenea, ele trăiesc cu 6 ani mai mult, comparativ cu femeile care au fost diagnosticate cu obezitate morbidă.

Potrivit dr. Khan, o greutate normală promovează o viaţă mai lungă şi mai sănătoasă. Studiul a examinat datele a 190.672 de persoane.

 

Articole anterioare publicate pe această temă: 

Etichete

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.