Persoanele cu o greutate normală, dar cu obezitate centrală manifestă riscuri crescute de deces

Conform utimelor studii, persoanele care au un IMC normal, însă au un strat de grăsime considerabil în zona abdominală (obezitate centrală) se află supuşi unor riscuri mai mari de deces, în comparaţie cu persoanele care sunt supraponderale sau obeze, însă grăsimea este distribuită în alte locaţii ale corpului.

Obezitatea centrală asociată cu un IMC normal este mai nocivă decat obezitatea asociată cu un IMC crescut

Aceste rezultate au fost evidenţiate în urma unui studiu de la Universitatea Loughborough din Marea Britanie. Pentru studiu, profesorii Mark Hamer şi David Stensel alături de dr. Gary O’Donovan de la Scoala de sport, sănătate şi ştiinţe ale exerciţiilor de la Universitatea în cauză, au analizat situaţiile a 42.702 de participanţi din 10 ani diferiţi a Studiului anual de sănătate al Angliei şi cel al Scoţiei.

Cercetătorii au dorit să observe dacă o analiză la scară mai mare ar evidenţia rezultate similare celor efectuate la scară mai mică ce au demonstrat faptul că persoanele cu IMC normal dar care suferă de obezitate centrală au manifestat cele mai scăzute şanse de supravieţuire pe termen lung. Acestea au fost comparate cu şansele de supravieţuire pe termen lung a parcicipanţilor supaponderali cu IMC crescut şi chiar şi cu cele ale participanţilor care sufereau de obezitate, dar aveau tot un IMC crescut, faţă de cel normal.

Desfăşurarea studiului şi rezultatele acestuia

Pentru studiu, participanţii au fost împărţiţi în mai multe categorii, pe baza IMC-ului şi a măsurilor din zona taliei:

În urma studiului, cercetătorii au descoperit faptul că, în comparaţie cu persoanele cu greutate normală care nu aveau obezitate centrală asociată, doar cele cu IMC normal şi obezitate centrală şi cele obeze cu obezitate centrală asociată au manifestat riscuri crescute de mortalitate.

Absolut toţi participanţii la studiu care aveau obezitate în zona taliei, indiferent de IMC, au manifestat riscuri ridicate de moarte cauzată de probleme cardiovasculare.

Profesorul Mark Hamer a afirmat, în legătură cu rezultatele studiului, că acest studiu susţine în totalitate rezultatele altor studii anterioare efectuarte la scară mai mică ce au demonstrat ca persoanele cu IMC normal (greutate normală), dar cu obezitate centrală (în zona taliei) se află într-o zonă cu riscuri mari de mortalitate din diverse cauze.

Aceasta este încă o dovadă a faptului că, indiferent dacă eşti o persoană cu o greutate normală, în cazul în care prezinţi straturi de grăsime în zona abdominală, te vei situa într-o zonă de risc crescut. În concluzie, persoanele cu obezitate centrală, indiferent de IMC-ul lor, ar trebui să ia măsuri urgente de eliminare a straturilor de grăsime din zona abdominală, pentru îmbunătăţirea stării de sănătate şi asigurarea unei vieţi mai lungi. 

Etichete

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.