Persoanele supraponderale sau subponderale au un risc mai mare pentru migrene

Probabil cu toții am fost chinuiți măcar o dată ȋn viață de o migrenă extrem de dureroasă. Dar ȋn ce fel sunt astfel de migrene corelate cu greutatea noastră corporală? Un nou studiu la scară foarte largă şi-a propus să analizeze felul ȋn care greutatea corporală poate influența riscul de a avea parte de migrene.

Migrenele sunt un tip des ȋntâlnit de dureri de cap de care poate avea parte oricine. World Health Organization (Organizația Mondială de Sănătate) raportează faptul că cel puțin jumătate din populația adultă a planetei cu vârste cuprinse ȋntre 18 şi 65 de ani au avut parte de dureri de cap pe parcursul vieții. Din aceste persoane, minim 30% au suferit de migrene – dureri foarte puternice de cap caracterizate şi prin recurență. Intensitatea lor poate fi ȋnsă de la moderată la extrem de severă.

12% din populația din SUA are migrene, conform studiilor şi prevalența acestora este de trei ori mai crescută ȋn cazul femeilor comparativ cu bărbații. Acest lucru este cauzat de modificările hormonale.

Cercetătorii nu au găsit ȋncă cu exactitate cauzele migrenelor. Deşi există multe tipuri de medicații ȋmpotriva acestora, ele sunt de fapt tratamente pentru simptomatologia lor, nu pentru cauze care rămân destul de vagi.

Medicii recomandă totuşi, modificări ale stilului de viață pentru eliminarea migrenelor. De pildă, mese regulate, somn suficient, exerciții fizice şi metode de eliminare a stresului şi de relaxare – toate acestea reduc simptomatologia migrenelor.

Se pare că şi persoanele care suferă de obezitate pot avea parte de asemena migrene, fiind chiar mai predispuse la acestea. Persoanelor cu obezitate li se recomandă eliminarea kilogramelor ȋn plus pentru reducerea simptomatologiei.

Ultimele studii au examinat corelația dintr riscul pentru migrene şi suprapondere sau obezitate, chiar şi subpondere. Studiul a implicat o analiză la scară extinsă şi rezultatele sale au fost publicate ȋn jurnalul Neurology.

Există o legătură ȋntre IMC şi riscul pentru migrene

Cercetătorii au analizat 12 studii ȋn care au fost evaluate peste 290.000 de persoane. Obezitatea a fost clasificată ca având un IMC de peste 30 şi subponderea a fost clasificată ȋn cazul persoanelor care aveau un IMC mai mic de 18.5.

Conform studiilor, persoanele cu obezitate au manifestat riscuri cu 27% mai mari pentru migrene comparativ cu persoanele cu o greutate normală, iar persoanele subponderale au avut un risc cu 13% mai mare pentru migrene.

Dr. B. Lee Peterlin, de la Universitatea de medicină Johns Hopkins şi un membru al Academiei americane de neurologie, co-autor al studiului, a afirmat că sexul şi vârsta pacienților sunt variabilele ȋn această legătură a IMC-ului cu riscul pentru migrene.

El a concluzionat că riscul pe care ȋl ridică obezitatea pentru migrene este diferit la femei față de bărbați şi la tineri față de persoanele mai ȋn vârstă. Concuzia finală a fost că riscul cel mai ridicat ȋl au persoanele de sex feminin şi persoanele tinere care suferă de obezitate.

Etichete

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.