Poate eliminarea excesului de greutate să uşureze durerile de genunchi?

Pentru moment nu există leac pentru osteoartrită. Pe de altă parte, se pot lua diverse măsuri pentru ameliorarea simptomatologiei afecțiunii.

Unul dintre cei mai importanți paşi este menținerea unei greutăți corporale sănătoase. Menținerea acesteia este extrem de importantă mai ales pentru protejarea genunchilor. Supraponderea şi obezitatea sunt factori majori de risc pentru osteoartrita genunchiului. Kilogramele ȋn plus cresc riscurile pentru apariția acestei condiții de sănătate şi ȋnrăutățesc simptomele bolii.

Cum afectează obezitatea osteoartrita?

Osteoartrita este caracterizată de deteriorarea cartilajelor, a țesutului care acoperă capătul oaselor unde acestea formează o articulație.

Există două modalități principale care pot conduce la dezvoltarea osteoartritei. Prima modalitate implică forțe care acționează asupra articulațiilor iar a doua are la bază dezvoltarea inflamațiilor. Această creştere poate afecta felul ȋn care funcționează muşchii şi, printre altele, poate conduce şi la dureri accentuate. Grăsimea este țesut activ care creează şi emană chimicale ȋn organism care pot stimula inflamațiile. Astfel de substanțte pot afecta dezvoltarea osteoartritei.

Obezitatea poate creşte riscurile de dezvoltare a acesteia şi poate, de asemenea, ȋnrăutăți efectele bolii. Kilogramele ȋn plus pun presiune şi asupra articulațiilor, iar acestea pot slăbi ȋn timp mai ales la nivelul genunchilor şi a şoldurilor.

Eliminarea excesului de greutate pentru diminuarea durerilor de la nivelul genunchiului

Riscul pentru dezvoltarea osteoartritei atrage atenția asupra importanței crescute a menținerii indicelui de masă corporală sub control. Unele persoane nici nu mai pot efectua exerciții fizice din cauza durerii la genunchi.

Schimbările elementare ale stilului de viață şi eliminarea kilogramelor ȋn plus pot stimula mult diminuarea durerii de la genunchi şi pot ȋmbunătăți mobilitatea.

Studii şi cercetări privind osteoartrita şi obezitatea

Un studiu a demonstrat că ȋn cazul femeilor cu un indice de masă corporală mai mare sau egal cu 25, eliminarea kilogramelor ȋn plus este asociată cu o scădere a riscului de a dezvolta osteoartrită la genunchi.

Pentru o femeie cu o ȋnălțime normală, odată cu scăderea a două unități din IMC, riscul de a dezvolta osteoartrită la genunchi scade şi el cu 50%. O creştere a IMC-ului cu 2 unități (5 kilograme), ȋn schimb, va provoca creşterea riscului de a dezvolta afecțiunea la genunchi.

Un studiu care a analizat 454 de adulți care sufereau de obezitate şi aveau vârsta de minim 55 de ani a examinat trei planuri de tratament: o dietă combinată cu un plan de exerciții fizice, doar dietă şi un plan doar cu exerciții fizice. Rezultatele au demonstrat că grupul care a urmat planul de dietă combinat cu exerciții a slăbit mai mult, a avut durerile de genunchi diminuate, persoanele din acel grup mergând mai uşor şi simțindu-se mult mai bine comparativ cu ceilalți participanți. Aceste persoane au raportat o reducere a durerii cu peste 50%. Cei care au urmat doar o dietă au avut parte de diminuarea durerilor genunchilor cu 25% şi cei care au urmat doar planul cu exerciții fizice au beneficiat de o reducere a durerii cu 28%.

Complicații posibile

De cele mai multe ori, tratamentele pentru osteoartrită sunt afectate ȋn mod negativ de obezitate. Pacienții nu pot beneficia de diminuarea durerilor dacă sunt obezi nici chiar după intervenții chirurgicale la nivelul genunchilor.

În cazuri de osteoartrită severă se recomandă ȋnlocuirea articulației de la genunchi. Complicațiile pe care obezitatea le poate genera ȋn cazul osteoartritei la genunchi includ: infecții, afecțiuni ale inimii, cheaguri de sânge, rezultate nesatisfăcătoare ale unor tratamente şi altele.

 

 

 

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.