Despre hemoroizi Informații medicale / Articole 06/02/2017
Posibile complicaţii ale hemoroizilor (2): Tromboza hemoroidală
Tromboza hemoroidală desemnează formarea unui cheag de sânge în interiorul unei vene hemoroidale care va trebui evacuat, prin intermediul unei rectoragii, în cazul în care nu se va retrage spontan.
Ce este tromboza hemoroidală?
Afecţiunea reprezintă o tumefiere foarte dureroasă, apărută spontan sau în urma constipaţiei şi conţine sânge închegat.
Condiţia descrie acutizarea hemoroizilor cronici, hemoroizii acuţi reprezentând strangularea/trombozarea nodulilor hemoroidali. Boala hemoroidală acută se manifestă prin dureri în regiunea anală şi a perineului, prin întărirea şi mărirea hemoroizilor şi prin apariţia unei senzaţii acute de corp străin, de asemenea, prin creşterea temperaturii.
Stadiile manifestării bolii hemoroidale acute
Tromboza lipsită de un proces inflamator
Nodulii hemoroidali externi au dimensiuni destul de reduse, o consistenţă elastică, iar, la atingere, durerea este una moderată. Simptomatologia care însoţeşte tromboza fără proces de inflamaţie mai include senzaţii de mâncărime şi arsuri care devin mai intense la defecaţie. În regiunea din jurul orificiului anal, se mai poate observa roşeaţă şi edem.
Tromboza cu complicaţii provocate de inflamarea hemoroizilor
Apare edemul pronunţat care se va întinde pe o regiune mai extinsă din jurul orificiului anal şi se mai poate observa o roşeaţă puternică pe piele. În zona anală, se va resimţi o durere acută, mai ales când pacientul merge sau se află în poziţia de şezut. Palparea acestei regiuni va produce o durere intensă.
Tromboza cu complicaţii provocate de inflamarea ţesutului subcutanat
În acest stadiu, întreaga circumferinţă a anusului va fi acoperită de o tumoare inflamatorie, iar palparea hemoroizilor provoacă durere extremă. În cadrul examenului medical, se vor observa hemoroizii interiori purpurii sau albăstrui prin orificiul anal.
Este important de reţinut şi faptul că în acest stadiu evolutiv al bolii hemoroidale, hemoroizii acuţi necesită neapărat o intervenţie medicală imediată. În astfel de stadii avansate, complicaţiile asociate hemoroizilor pot include edem anal, hemoragii masive, paraproctită purulentă (inflamaţie purulentă la nivelul ţesutului) şi chiar necroza ţesuturilor hemoroidale. Despre debutul necrozei ţesuturilor putem vorbi atunci când hemoroizii vor căpăta o culoare neagră. În astfel de circumstanţe, pacienţii înceracă, de regulă, repunerea nodulilor în anus, în lipsa consultului medical, fapt care poate conduce la septicemie. Îndepărtarea ţesutului necrozat nu se va efectua decât în condiţii de spitalizare şi de către un medic specialist.
Tratamente pentru tromboza hemoroidală
Tromboza hemoroidală externă apare, aşadar, când hemoroizii progresează, ajungând într-un stadiu sever şi în interiorul lor apare un cheag de sânge. Faptul atrage după sine înroşirea zonei afectate, umflarea acesteia şi durere puternică. Lipsa unui tratament adecvat va conduce la agravarea stării de sănătate, însă este important de ştiut faptul că există opţiuni pentru tratarea condiţiei.
Acasă, pacientul poate apela la băile calde care implică scufundarea în apă caldă timp de 10-20 de minute chiar şi de câteva ori pe zi, rezultatul fiind atenuarea durerilor şi chiar ameliorarea bolii. Mai este recomandantă evitarea tensionării în timpul mersului la baie sau în poziţia de aşezat, fiindcă tensionarea zonei va avea drept efect agravarea situaţiei.
Cel mai important este, însă, consultul medical de specialitate şi alegerea unei opţiuni pentru tratament propusă de medic, după evaluarea avantajelor şi a dezavantajelor fiecărei proceduri.