Posibile complicaţii ale hemoroizilor (3): Prolapsul hemoroidal

Prolapsul hemoroidal reprezintă alunecarea hemoroidului intern prin anus, în exterior, şi este una dintre cele mai neplăcute complicaţii ale bolii hemoroidale. Iată tot ce trebuie să ştii despre aceasta:

Simptomatologie

Prolapsul hemoroidal se manifestă diferit, pentru fiecare stadiu al afecţiunii:

Simptomatologia prolapsului mai poate include şi senzaţia de arsură sau mâncărime, sângerare, dureri puternice, toate acestea fiind cauzate de masa de ţesut inflamat care este externalizată.

Alte simptome presupun sânge de culoare roşie în scaun sau pe hârtia igienică, iar alteori incapacitatea de finalizare a mişcărilor intestinale.

Cauzele prolapsului hemoroidal

Cauzele afecţiunii implică încordarea din timpul tranzitului (provocată de diaree sau de constipaţie), sarcina, obezitatea, hipertensiunea arterială sau fumatul.

Încordarea din timpul eliminării scaunului cauzează tensionarea pereţilor anusului şi slabeşte ţesutul rectal, favorizând ruperea hemoroizilor.

Constipaţia de pe perioada sarcinii este rezultatul retenţiei de apă. Încordarea poate cauza hipertensiune arterială.

Obezitatea poate provoca dezvoltarea hemoroizilor din cauza creşterii presiunii exercitate asupra vaselor de sânge rectale, iar, la aceasta, se mai adaugă tonusul muscular redus, postura defectuoasă şi stresul suplimentar exercitat asupra vaselor de sânge rectale.

Fumatul favorizează apariţia hemoroizilor şi provoacă sângerări severe a vaselor de la nivelul zonei rectale.

Cum prevenim prolapsul hemoroidal?

Din cauza faptului că prolapsul hemoroidal poate fi cauzat de mai mulţi factori, metodele de prevenţie a acestuia variază şi ele. Acestea includ consumul sporit de lichide şi fibre (suplimente alimentare, legume, fructe şi cereale). Astfel, încordarea din timpul eliminării scaunului se va reduce şi posibilitatea dezvoltării de prolaps hemoroidal va fi, de asemenea, diminuată.

Se mai recomandă evitarea purtării de lenjerie strâmtă care poate cauza scăderea tonusului muscular din regiunea anală. Simptomele în cazul femeilor care au hemoroizi sau iritaţii hemoroidale în timpul menstruaţiei le pot ameliora prin spălarea zonei cu săpun şi apă rece sau caldă.

Tratamente

Prolapsul hemoroidal caracterizat prin prezenţa de ţesuturi inflamate în exteriorul anusului se poate trata prin diverse moduri, în funcţie de severitate. Inflamaţiile pot fi diminuate prin băi calde la nivelul şezutului care vor favoriza relaxarea vaselor de sânge. Cremele, unguentele şi medicamentele vor ţine sub control simptomele şi vor diminua inflamaţiile.

Însă, tratamentul definitiv al acestei condiţii de sănătate este, de regulă, cel chirurgical, iar acest fapt se datorează gravităţii afecţiunii şi a severităţii simptomelor sale. În cazul în care hemoroizii au ieşit în exterior, este posibil să fie necesară efectuarea unei hemoroidectomii, o procedură dureroasă ce implică îndepărtarea hemoroizilor şi o perioadă lungă de recuperare.

Prolapsul hemoroidal mai poate fi tratat şi prin remedii alternative care, de cele mai multe ori, implică terapii medicamentoase holistice şi, cel mai important, metode de prevenţie dietetice.

Este mai uşor să prevenim, decât să tratăm o afecţiune însoţită de complicaţii severe cum este boala hemoroidală.

Etichete

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.