Prevenirea diabetului zaharat de tip 2 cu ajutorul inelului gastric în stadiul simptomelor de prediabet

Simptome diabet zaharat prediabet si inel gastric

Inelul gastric este la fel de eficient pentru încetinirea dezvoltării diabetului de tip 2 precum medicaţia specifică. Un studiu recent a descoperit faptul că pacienţii cu prediabet care au avut parte de procedura de montare a unui inel gastric pentru combaterea obezităţii au avut parte de o stabilizare a bolii similară aceleia de care au parte persoanele care sunt tratate cu metformin, un tratament pentru diabet.

Ce este prediabetul?

Pe scurt, prediabetul reprezintă avertismentul organismului că o persoană este pe cale să dezvolte diabet de tip 2 în viitorul apropiat. Pot fi identificate cinci simptome principale care pot avertiza că o persoană este pe care să dezvolte diabet de tip 2:

  • Somnolenţa de după masă – semnal de alarmă că toţi carbohidraţii ajung în fluxul sanguin ca glucoză, iar astfel, pancreasul este forţat să producă insulină.
  • Dependenţa de dulciuri şi fast food – aceasta va transforma o persoană în victima perfectă pentru kilogramele în plus, dar şi în candidatul ideal pentru diabet.
  • Kilogramele în plus – de regulă, majoritatea persoanelor care sunt în faza de prediabet sunt supraponderale.
  • Forma corpului – potrivit cercetărilor, corpul în formă de măr (grăsimea se depune mai ales de la talie în jos) este mai predispus la rezistenţa la insulină şi prediabet.
  • Hipertensiunea – tensiunea crescută este o cauză a prediabetului şi a mai multor afecţiuni.

Desfăşurarea studiului şi rezultatele acestuia

Un studiu recent publicat în 3 octombrie în jurnalul Diabetes Care a prezentat aceleaşi detalii precum o prezentare din cadrul unui eveniment de la Berlin care se ocupă cu studiul diabetului.

Rezultatele au arătat că persoanele cu prediabet sau care au fost diagnosticate de curând cu diabet în fază incipientă dar care au beneficiat de intervenţia de introducere a inelului gastric au avut parte de o stabilizare a bolii într-un mod similar de care au beneficiat persoanele tratate cu metformin, trastamentul pentru diabet. Acesta poate fi asociat tratamentului cu insulină pentru evitarea crizelor de hipoglicemie.

Inelul gastric este o metodă de tratament a obezităţii care presupune montarea unui inel la nivelul stomacului pentru reducerea cantităţii de alimente ingerate. Astfel, se va permite ajustarea alimentaţiei pacienţilor,iar intervenţia este potrivită pentru oricine îşi doreşte eliminarea excesului de greutate şi este pregătit pentru schimbarea alimentaţiei şi a modului de viaţă. Mai multe detalii despre inelul gastric puteţi găsi aici.

Desfăşurarea studiului a implicat 88 de participanţi care sufereau de obezitate moderată, dat şi de prediabet sau de faza incipientă a diabetului de tip 2. Jumătate dintre pacienţi au avut parte de intervenţia de montare a inelului gastric, iar cealaltă jumătate a fost tratată cu metformin.

După doi ani, pacienţii cu inel gastric au pierdut mai multe kilograme în plus, aproximativ 10 kg, comparativ cu celălalt grup. Ambele grupuri au avut parte de optimizări ale insulinei în celule şi îmbunătăţiri la nivelul glucozei din sânge.

Astfel, inelul gastric a avut efecte similare tratamentului pentru diabet în cazul persoanelor cu prediabet sau care au fost diagnosticate de puţin timp cu o fază incipientă de diabet de tip 2.

 

Cum apreciaţi conţinutul de pe această pagină: 
Medie: 5 (1 vote)