Pregătirea preoperatorie pentru operaţiile bariatrice
Decizia oricărui pacient de a se supune unei intervenţii chirugicale bariatrice va trebui să fie una perfect conştientizată şi motivată puternic. O astfel de operaţie va schimba, cu siguranţă, viaţa pacienţilor în bine, însă este nevoie de o mare implicare şi din partea acestora, în vederea obţinerii unor rezultate optime.
Decizia necesităţii unei schimbări
Pacienţii trebuie să facă, în primul rând, o promisiune faţă de ei înşişi, să îşi ia un angajament în faţa propriei persoane legat de o schimbare radicală a stilului de viaţă. Un astfel de angajament va motiva pacienţii în respectarea tuturor restricţiilor dinaintea operaţiei şi a celor postoperatorii.
De regulă, înaintea unei operaţii bariatrice, medicii specialişti vor fi interesaţi de următoarele aspecte, în ceea ce priveşte pacientul şi modul de viaţă al acestuia:
- Momentul când pacientul a început să acumuleze kilograme în plus şi dacă acest moment are vreo legătură cu anumite afecţiuni, în mod deosebit cu cele endocrinologice (boli ale glandei suprarenale, hipotiroidie etc.)
- Prezenţa unei afecţiuni conexe sau nu obezităţii, intervenţii chirugicale, tratamente cronice
- Obiceiurile alimentare ale pacientului ( aport alimentar în exces, mese neregulate, consum în exces de dulciuri, consumul micilor gustări în pauzele dintre mese etc.)
- Eventuale diete, cure de slăbire pe care pacientul le-a urmat sau posibile tratamente; de asemenea, este important de aflat ce fel de efecte au avut acestea asupra organismului pacientului
- Ce tip de susţinere există din partea prietenilor şi a familiei şi nivelul de motivare a pacientului în ceea ce priveşte lupta cu kilogramele în plus
Analize şi investigaţii
Înaintea oricărei intervenţii bariatrice vor fi necesare şi un set de analize şi investigaţii.
Astfel, odată ce decizia şi, totodată, indicaţia pentru un anume tip de operaţie bariatrică a fost stabilită, pacientul va intra înbtr-un program de pregătire postoperatorie. Vor fi necesare anumite investigaţii şi analize necesare în vederea stabilirii cu exactitate a stării generale de sânătate, a eventualelor riscuri şi a posibilelor afecţiuni asociate obezităţii. Se vor efectua anumite explorări biologice, o evaluare la nivel cardiologic şi la unul pneumologic, însă toate acestea vor fi descrise pacientului, pe larg, în cadrul unei consultaţii preoperatorii.
Îmbunătăţirea calitativă a vieţii înainte de operaţie
Activităţile fizice vor trebui intensificate înainte de intervenţia chirugicală, fapt care va avea drept efect o declanşare a scăderii în greutate prin intermediul stimulării metabolismului. Exerciţiile fizice au o importanţă la fel de mare precum schimbarea modului de viaţă sau adoptarea unui regim alimentar sănătos. Şansele pentru reuşita pacientului vor creşte cu atât mai mult cu cât acesta se va deplasa pentru un timp mai îndelungat, astfel mersul pe jos, zilnic, pentru circa o jumătate de oră va fi extrem de benefic pentru lupta cu kilogramele în plus.
Stabilirea unei diete preoperatorii va avea rolul pregătirii pacientului pentru intervenţia chirugicală şi în vederea unei recuperări mai uşoare şi mai rapide postoperatorii. Aceasta dietă dinaintea operaţiei este o dietă universală hiperproteică şi hipocalorică. Dieta se recomandă să fie urmată începând cu aproximativ 10-14 zile înainte de intervenţia chirugicală, în functie de starea de sănătate a pacientului, de greutatea acestuia şi de activitatea fizică a sa. Dieta va implica un aport scăzut de grăsimi alimentare saturate şi de carbohidraţi şi un aport cuprins ntre 80-120 de grame de proteine consumate zilnic, iar aportul total de calorii ar trebui s fie situat sub 1200 de calorii în fiecare zi.
Respectând indicaţiile medicului specialist şi dieta prescrisă de către acesta, pacienţii vor reuşi să se situeze, încă dinaintea efectuarii operaţiei, pe o pantă descendentă a curbei ponderale. Mai mult, respectarea tuturor acestor principii foarte simple va avea drept rezultat o reducere a steatozei hepatice (grăsimii situate în ficat), lucru care va face posibilă reducerea organului şi creşterea şanselor ca operaţia să decurgă mult mai facil pe cale laparoscopică.