Prevalența obezitǎții ȋn rȃndul utilizatorilor de cannabis

Iatǎ un studiu extrem de interesant privind utilizarea de cannabis și legatura marijuanei cu obezitatea. Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Michigan au evidențiat mecanismele potențiale prin intermediul cǎrora receptorii canabinoizi activi influențează probabilitatea creșterii în greutate și a obezității.

Studiul menționat mai sus a indicat faptul că absența acestor receptori conferă protecție împotriva obezității induse de dietă, fapt care este posibil în principal ca urmare a rolului receptorului cannabinoid-1 (CB1R) în obezitate sau datorită unui efect interactiv combinat, atât al CB1R cât și al cannabinoidului-2 receptor (CB2R).

Rezultatele acestui studiu, rezultate care au fost publicate la începutul acestui an în revista Obesity, ar putea ajuta la explicarea unor descoperiri contradictorii din studiile anterioare privind modul în care receptorii menționați mai sus contribuie la reglarea metabolismului glucozei și a greutății corporale.

Legǎtura dintre consumul de calorii și cannabis 

Dacǎ ne referim la aceste studii anterioare, multe dintre ele au raportat efectele de stimulare a apetitului, efecte care aparțin constituentului activ în canabis (THC). Mai multe dovezi sugerează că aportul crescut de alimente și creșterea în greutate în rândul consumatorilor de cannabis este asociat cu activarea CB1R. Pe scurt, unele studii au evidențiat cǎ consumul de cannabis ȋn orice formǎ stimuleazǎ apetitul, provocȃnd creșterea ȋn greutate ȋn urma unui aport alimentar crescut.

Studiile au demonstrat cǎ utilizatorii de cannabis consumǎ mai multe calorii comparativ cu persoanele care nu consumǎ drogul.

Pe de altǎ parte, cu toate acestea, unele studii epidemiologice au arătat, de fapt, o prevalență redusă a obezității, a rezistenței la insulină și a diabetului în rândul consumatorilor de cannabis. Astfel, existǎ rezultate contradictorii iar experții motiveazǎ acest lucru prin compușii diverși care se aflǎ ȋn diverse tipuri de cannabis. 

De pildǎ, studiile care elucidează rolul CB2R în creșterea în greutate nu au fost la fel de concludente ca cele care privesc CB1R.

Rezultate contradictorii ale studiilor

De exemplu, ȋntr-un studiu din 2015 publicat în PLoS One, Brian Oldfield și colegii au descoperit că administrarea unui tip de agonist CB2R a fost asociată cu un aport alimentar redus și greutate corporală scǎzutǎ la șoarecii obezi.

Pe de altǎ parte, ȋn schimb, un studiu din 2016 realizat de A Jenkins și colegii săi publicat în Jurnalul Britanic de Farmacologie a constatat că tratamentul cu un alt agonist nu a redus aportul alimentar sau creșterea în greutate a rozătoarelor obeze cu o dietă indusǎ. 

Potrivit experților, deoarece cannabisul conține numeroși compuși, alții decât THC, care pot acționa prin receptorii cannabinoizi sau prin intermediul altor receptori și mecanisme, sunt necesare studii suplimentare pentru a vedea exact ȋn ce fel afecteazǎ uzul cannabisului greutatea unor persoane. 

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.