Prevenția obezitǎții și a supraponderii – Mesele tȃrzii pot cauza probleme cu greutatea

Potrivit ultimelor cercetǎri, se pare cǎ obezitatea și supraponderea pot fi prevenite cu o micǎ schimbare ȋn comportamentul alimentar. Mesele luate la timpul potrivit ne pot ajuta sǎ evitǎm astfel de probleme de sǎnǎtate.

Un nou studiu a evidențiat faptul cǎ acele persoane care iau mesele mult mai tȃrziu decȃt este cazul pot dezvolta ȋn timp probleme legate de greutate și pot ajunge chiar sǎ sufere de obezitate.

Studiul acesta a fost prezentat ȋn cadrul EBDO 2019, ȋntȃlnirea anualǎ a Societǎții Endocrinologice din New Orleans, SUA. Au mai existat și alte studii care au arǎtat cǎ mȃncatul și culcatul la ore tȃrzii sunt strȃns legate de obezitate și surpapondere, potrivit autorului principal al acestui studiul Adnin Zaman.

Aceasta a afirmat cǎ puține dintre studii au evaluat orele de mȃncat și dormit  ȋn cazul adulților care suferǎ deja de obezitate, astfel cǎ nu este ȋncǎ foarte clar dacǎ cina mai tȃrzie este asociatǎ cu o duratǎ mai scurtǎ de somn sau cu un nivel crescut de grǎsime ȋn corp.

Studiul a utilizat trei metode tehnologice pentru ȋnregistrarea somnului participanților, activitatea fizicǎ a acestora și comportamentele lor alimentare.

Zaman a mai afirmat cǎ a fost o realǎ provocare aceastǎ aplicare a științei somnului la medicinǎ din cauza lipsei unor metode viabile pentru mǎsurarea tiparelor zilnice ce țin de comportamentul uman.

Aceasta a spus cǎ experții au folosit un set nou de metode pentru măsurarea simultană a somnului, a activității fizice și a tiparelor meselor ȋn fiecare zi, metode care ar putea fi utilizate pentru a identifica persoanele care sunt expuse riscului creșterii în greutate.

Desfǎșurarea studiului

Studiul a durat o sǎptǎmȃnǎ și a includs 31 de adulți suprponderali și care sufereau de obezitate cu o vȃrstǎ medie de 36 de ani. 90% dintre persoane au fost de sex feminin.

Participanții au fost ȋnscriși ȋntr-un proces de pierdere a excesului de greutate care a implicat restricții calorice și restricții din punct de vedere a orelor de luare a meselor. Participanții au avut voie sǎ se alimenteze doar la anumite ore ale zilei.

Experții au concluzionat cǎ participanții au consumat alimente ȋntr-o fereastrǎ de 11 ore pe zi și au avut un somn de circa 7 ore pe noapte.

Persoanele care au mȃncat mai tȃrziu s-au și culcat mai tȃrziu, ȋnsǎ durata somnlui lor a fost asemǎnǎtoare cu cea a persoanelor care au luat ultima masǎ din zi mai devreme. Pe de altǎ parte, mesele tȃrzii au fost asociate cu un IMC mai mare și cu un nivel mai ridicat al grǎsimii din corp.

Practic, rezultatele studiului au demonstrat ceea ce experții au bǎnuit de la ȋnceput – persoanele cu obezitate sau suprapondere mǎnȃncǎ ultima masǎ mai tȃrziu iar diminuarea ferestrei de alimentație zilnicǎ poate preveni supraponderea și obezitatea.

Existǎ studii care au demonstrat faptul cǎ de regulǎ metabolismul nostru ȋncetinește spre searǎ, iar aceasta ar putea fi una dintre explicații.

Etichete

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.