Programul de chirurgie bariatrică din Queensland – o soluție pentru obezitate sau doar o soluție parțială?

Guvernul din Queensland, Australia, a anunțat un program prin care va oferi operații gratuite de bypass gastric pentru a da o mână de ajutor la combaterea obezității în rândul locuitorilor din stat. Operația de bypass gastric implică reducerea dimensiunii stomacului, ceea ce poate ajuta la pierderea semnificativă în greutate și la îmbunătățirea sănătății generale.

Potrivit programului, operația va fi disponibilă pentru rezidenții din Queensland cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani care suferă de obezitate severă, adică cu un indice de masă corporală de peste 40 sau cu un IMC de peste 35 și cu o afecțiune medicală asociată cu obezitatea, cum ar fi diabetul sau apneea în somn.

Programul va fi lansat treptat, începând cu patru spitale publice și cu o capacitate de aproximativ 600 de operații pe an. Se estimează că programul va costa aproximativ 100 de milioane de dolari australieni pe an și că va ajuta până la 4.000 de persoane cu obezitate severă în primul an.

Această inițiativă a fost lansată în contextul unei creșteri semnificative a ratei de obezitate în Queensland, cu peste 30% din populație fiind considerată supraponderală sau obeză. Guvernul speră că programul va ajuta la îmbunătățirea sănătății și calității vieții celor care suferă de obezitate severă în stat.

Programul va fi lansat treptat, începând cu patru spitale publice, și se estimează că va avea un cost de aproximativ 100.000 de dolari australieni pe an.

Reacția comunității și asociațiilor medicale

The Conversation, un site de știri nonprofit, a publicat mai multe articole despre obezitate și chirurgia bariatrică în Australia, inclusiv o analiză a beneficiilor și riscurilor acestei proceduri. În ceea ce privește programul din Queensland, articolul The Conversation subliniază că o astfel de inițiativă ar putea ajuta la reducerea incidenței obezității și a bolilor asociate acesteia, dar că este important să existe și alte opțiuni de tratament pentru persoanele care nu sunt eligibile pentru intervenții chirurgicale. De asemenea, articolul menționează că este necesară o abordare holisitică a problemei obezității, care să includă și o mai mare accesibilitate la alimente sănătoase, exerciții fizice și educație nutrițională.

Un comunicat de presă emis de Asociația Medicală Australiană a salutat inițiativa printr-o notă pozitivă acordată programului de chirurgie bariatrică a guvernului din Queensland. Comunicatul de presă subliniază faptul că chirurgia bariatrică poate fi o opțiune importantă pentru persoanele cu obezitate severă, care nu au reușit să piardă în greutate prin alte metode. De asemenea, Asociația Medicală Australiană a subliniat necesitatea unui finanțare adecvată și resurse suficiente pentru a asigura că programul va fi eficient. În plus, comunicatul de presă a subliniat faptul că programul ar trebui să fie doar o parte a unui efort mai amplu pentru a aborda problema obezității, care ar trebui să includă și alte opțiuni de tratament și măsuri preventive, cum ar fi promovarea stilurilor de viață sănătoase și educația nutrițională.

“Soluția”, sau doar o soluție parțială

Obezitatea reprezintă o problemă majoră de sănătate publică în Queensland și peste tot în lume iar programul de chirurgie bariatrică a autorităților din această regiune este văzut ca o oportunitate importantă pentru a ajuta persoanele cu obezitate severă să piardă în greutate și să își îmbunătățească sănătatea. Cu toate acestea, este necesară o finanțare adecvată și resurse suficiente pentru a asigura eficiența programului și este necesară extinderea și implementarea și în alte țări din lume.

Acesta ar trebui să fie doar o parte a unui efort mai amplu pentru a aborda problema obezității, care ar trebui să includă și alte opțiuni de tratament și măsuri preventive, cum ar fi promovarea stilurilor de viață sănătoase și educația nutrițională. Este important ca persoanele cu obezitate să primească sprijin și tratament adecvat pentru a-și îmbunătăți sănătatea și calitatea vieții.

Surse:

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.