Despre obezitatea Informații medicale / Articole 04/02/2015
Relaţia de interdependenţă dintre obezitate şi depresie
Persoanele care suferă de obezitate prezintă un risc foarte crescut de a fi afectate, totodată, de depresie, iar cele care sunt afectate de depresie, manifestă un risc mai mare de a deveni obeze. Cercetările în domeniu au demonstrat faptul că între cele două afecţiuni există o puternică legătură de reciprocitate.
Deşi este evident faptul că nu toate persoanele afectate de obezitate se vor îmbolnăvi de depresie şi, pe de altă parte, nu toţi indivizii depresivi vor ajunge să fie afectaţi de obezitate, relaţia dintre cele doua afecţiuni a devenit una incontestabila, după cum au demonstrat studiile şi cercetările recente.
Centrul medical al Universităţii din Leiden din Olanda, a realizat nişte studii în ceea ce priveşte legătura dintre cele două afecţiuni, studii conduse de dr. Floriana S. Luppino. Este vorba de un număr de 15 studii care au demonstrat faptul că prezenţa obezităţii creşte cu circa 55% riscul apariţiei depresie la persoanele echilibrate din punct de vedere psihic, iar dezvoltarea depresiei, atrage după sine riscul ca o persoană cu o greutate normală să devină obeză, riscul fiind de 58%.
Alte studii şi cercetări au evidenţiai faptul că 1 din 4 cazuri de obezitate este asociat cu tulburări de natură anxioasă. S-a subliniat şi faptul că obezitatea pare că provoacă mai mult decât forme simple ale depresiei, fiind vorba de reale cazuri de depresie clinică, iar unul dintre factorii declanşatori este chiar obezitatea.
Dr. Luppino a subliniat că obezitatea induce pacienţilor foarte mari nemulţumiri ale acestora faţă de propriul trup, totodată, scăderea vertiginoasă a stimei de sine, acest lucru întâmplându-se, în mod special, în zonele occidentale în care trupurile subţiri sunt vazute ca modele ale perfecţiunii. Aşadar, una dintre cele mai comune teze privind legătura dintre obezitate şi depresie este aceea că supraponderabilitatea este privită într-o manieră negativă de societatea prezentului, fapt care va conduce la internalizarea acesteia de către individul afectat, apoi, din păcate, la sentimente profunde de auto-respingere. O imagine corporală negativă este strând legată de depresie şi de o viaţă mult mai puţin sănătoasă.
În ceea ce priveşte prezenţa iniţială a depresiei, aceasta poate atrage după sine dezvoltarea obezităţii din cauză că medicamentele antidepresive au extrem de multe efecte secundare care, de regulă, vor interacţiona cu sistemul endocrin. Mai mult, depresia poate provoca apariţia obezităţii din cauza faptului că, de foarte multe ori, aceasta declanşează creşterea poftei de mâncare, stări de somnolenţă sau diferite tulburări ale somnului. De asemenea, este foarte puţin probabil ca acele persoane care sunt afectate de depresie să poată găsi energia necesară pentru a face exerciţii fizice, putând, astfel, sa cadă foarte uşor, în capcana unui sedentarism extrem.
Atât obezitatea, cât şi depresia, reprezintă nişte probleme foarte importante care afectează sănătatea într-un mod semnificativ. Experţii care au participat la desfăşurarea studiilor ale căror rezultate au fost expuse mai sus afirmă că, în vederea evitării sau a soluţionării problemelor, este nevoie de o colaborare mult mai bună între experţii din ambele domenii. Acest lucru implică nevoia unei mai bune monitorizări a greutăţii pacienţilor depresivi, dar şi a stării psihice a persoanelor afectate de obezitate.