Relaţiile complexe dintre obezitate şi boala artrozică

Există o asociere pozitivă stabilită ȋntre obezitate sau supraponderabilitate şi boala artrozică. Iată mai multe despre felul ȋn care obezitatea poate cauza probleme la nivelul articulaţiilor:

Conform unor teorii şi studii, dereglarea homeostaziei reprezintă unul dintre mecanismele care produc artroza. Boala artrozică este considerată a ȋnsuma un grup de afecţiuni care deţine ca principală caracteristică dezechilibrul proceselor de degradare şi sinteză la nivelul cartilajului articular şi al osului subcondral. Aceste dezechilibre determină distrugerea cartilajului articular şi modificări la nivelul osului subcondral, acestea reprezentând caracteristicile bolii artrozice.

Deşi ȋncă nu s-a stabilit cu exactitate etiologia artrozei, principalii factori de risc includ factori mecanici, genetici şi biochimici. Obezitatea este considerată, fără ȋndoială, un factor de risc important. Supraȋncărcarea cartilajului articular ar putea explica riscul crescut de dezvoltare a artrozei ȋn cazul populaţiei supraponderale.

Asocierea pozitivă care se stabileşte ȋntre obezitate/supraponderabilitate şi artroză se poate observa la nivelul articulaţiilor genunchilor şi la nivelul articulaţiilor care întâmpină probleme în suportarea greutatății corpului, cum ar fi mâinile. Aceste aspecte sugerează faptul că distrucţia articulară ar putea fi cauzată de factori sistemici, adică factorii adipozici cum sunt adipokinele, acestea oferind o legătură metabolică ȋntre artroză şi obezitate. Ţesutul adipos este un depozit pasiv de energie, fiind considerat, ȋn prezent, un real organ endocrin care eliberează citokine şi adipokine.

Cercetările şi studiile recente au ȋntărit ipoteza conform căreia artroza este o disfuncţionalitate sistemică ȋn cadrul căreia dereglarea homeostaziei lipidelor ar putea fi un mecanism fiziopatologic care conduce spre artroză.

Obezitatea se mai asociază, de multe ori, cu bolile vasculare, iar schimbările de la nivel microvascular reprezintă nişte evenimente incipiente care se pretrec la nivelul osului subcondral ȋn contextul artrozei.

Este mai mult decât evident faptul că ȋn cazul persoanelor supraponderale, factori mecanici conduc la probleme articulare, ȋnsă artroza nu este considerată o boală numai a cartilajului articular, ci şi o problemă sistemică. În cadrul acesteia, factorii circulanţi aflaţi ȋn legătură cu metabolismul modificat al glucidelor şi al lipidelor (ȋn cazul diabetului zaharat) ar putea explica multitudinea de modificări fiziopatologice din cadrul artrozei generalizate.

Din păcate, efectele obezităţii asupra artrozei, a durerilor de la nivelul spatelui şi a altor probleme musculoscheletale sunt subapreciate. Este esenţial de reţinut faptul că obezitatea reprezintă un factor de risc major al apariţiei, al avansării bolii şi al efectelor generate de artroză. De asemenea, gonartroza, are una dintre cele mai mari contribuţii ȋn cazul bolii artrozice.

Obezitatea şi supraponderabilitatea mai reprezintă factori de risc pentru apariţia coxartrozei. Coxartroza este, de cele mai multe ori, diagnosticată simptomatic, şi nu datorită modificărilor radiologice. Un lucru interesant mai este şi acela că există o asociere slabă ȋntre obezitate şi artroza localizată la nivelul articulaţiilor de la mâini.

Importanţa obezităţii trebuie să primească o atenţie sporită, la fel şi urgenţa acţiunilor pentru combaterea acesteia din cauza creşterii ȋngrijorătoare a numărului de persoane care prezintă un exces de greutate. Este nevoie de o concentrare maximă asupra efectelor pe cvare obezitatea le are asupra problemelor cauzatoare de morbiditate şi mortalitate cum ar fi accidentul vascular ischemic, boala coronariană cardiacă, cancerul sau diabetul zaharat de tip 2.

Etichete

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.