Informații medicale / Articole 31/07/2018
Secretul menţinerii pe termen lung a rezultatelor după eliminarea excesului de greutate
Pentru toate persoanele interesate să slăbească şi să menţină apoi rezultatele, un studiu recent se dovedeşte a fi mai mult decât util. Potrivit experţilor, pieredrea în greutate de la începutul unei diete, chiar şi eliminarea unor procentaje mici de grăsimi, ar putea creşte şansele de reuşită pe termen lung.
Estimările au demonstrat faptul că 2 din 3 adulţi din SUA sunt supraponderali sau obezi. Kilogramele în plus pot conduce la apariţia unor probleme severe de sănătate care includ diverse tipuri de cancer, diabetul, afecţiuni ale inimii şi altele.
Adoptarea unei alimentaţii echilibrate este considerată una dintre cele mai bune strategii de slăbire. Singura problemă este că o dietă sănătoasă nu este atât de simplă pe cât pare.
Ȋn fiecare an, 45 de milioane de persoane din SUA adoptă diverse diete cu scopul eliminării kilogramelor în plus. Cercetările au arătat că 40% dintre persoanele care ţin astfel de diete îşi recapătă kilogramele în exces în următorii 2 ani. Ȋntrebarea este cum reuşesc unele persoane să menţină rezultatele pe termen lung, iar Emily Feig, profesor la College of Arts and Sciences de la Universitatea Drexel din Philadelphia şi colegii săi au încercat să afle răspunsul. Rezultatele studiului lor au fost publicate în jurnalul Obesity.
Fluctuaţie vs. consistenţă
Studiul a implicat 183 de participanţi care erau supraponderali sau obezi. Pentru 1 an, fiecare subiect a participat la un program de eliminare a kilogramelor în plus. Programul a inclus alimentaţie sănătoase şi diverse scopuri de tip comportamental cum ar fi urmărirea caloriilor şi intensificarea activităţii fizice.
Participanţii au fost rugaţi să ţină evidenţa poftelor şi a mâncatului pe bază nervoasă/emoţională. Aceştia erau cântăriţi săptămânal iar la 2 ani de la finalizarea programului, au fost cântăriţi din nou. Rezultatele au demonstrat că participanţii care au slăbit mai mult în primele 6-12 săptămâni ale programului au avut şanse mai mari să îşi menţină rezultatele după 12 si 24 de lini comparativ cu persoanele a căror greutate a fluctuat.
Oamenii de ştiinţă au fost interesaţi să descopere care dintre participanţi au raportat diminuarea preocupărilor legate de mâncare, mai puţine pofte şi care au avut parte de fluctuaţii în greutate sau de o slăbire constantă.
Echipa de cercetători a precizat că aceste rezultate au indicat faptul că eliminarea kilogramelor în plus pe termen lung nu este influenţată de relaţia unei persoane cu mâncarea sau de comportamentele legate de alimentaţie.
Cercetătorii au mai afirmat şi faptul că studiul lor nu poate demonstra cauzalitatea şi efectele dintre consistenţa procesului de slăbire şi menţinerea efectelor pe termen lung. Michael Lowe, profesor de psihologie la Universitatea Drexel, este de părere că a reuşit identificarea unei strategii eficiente de a elimina excesul de greutate şi de a menţine rezultatele pe termen lung. Soluţia se pare că este stabilirea unui plan de slabire care poate fi menţinut tot timpul şi care implică eliminarea chiar şi doar a câtorva sute de grame în fiecare săptămână.