Semaglutida: Un medicament recent descoperit pentru tratamentul diabetului ajută la eliminarea excesul de greutate

Studii ale căror rezultate au fost discutate în 18 martie 2018 au demonstrat faptul că un compus care mimează un hormon care apare pe cale naturală în organism şi regularizează apetitul (GLP-1) ar putea fi de un real ajutor pentru persoanele care suferă de obezitate, dar nu şi de diabet neapărat.  Iată mai multe detalii despre această descoperire uluitoare:

Studiul a fost prezentat în 18 martie în cadrul ENDO 2018, la întâlnirea anuală a Societăţii de Endocrinologie în Chicago.

Ce este semaglutida?

Compusul la care facem referire se numeşte semaglutidă şi are o structură similară a unui hormon care regularizează secreţia de insulină din organism dar si apetitul numit GLP-1.

Ȋn decembrie 2017, Administraţia Alimentaţiei şi a Medicamentelor din SUA (US Food and Drug Administration) a aprobat injecţia care conţine semaglutidă şi poartă denumirea de Ozempic pentru a fi folosită pe post de adjuvant o dată pe săptămână alături de dietă şi exerciţiile fizice pentru optimizarea controlului glicemiei la adulţii care suferă de diabet de tip 2.

Patrick O’Neil, director la Centrul Managementului Greutăţii şi profesor de psihiatrie şi ştiinţe ale comportamentului la Universitatea Medicală din Carolina de Sud din Charleston a afirmat că s-a desfăşurat un studiu privind eliminarea excesului de greutate prin utilizarea semaglutidei în cazul personalor care suferă de obezitate. Se pare ca acest studiu a avut cele mai bune rezultate privind eliminarea excesului de kilograme care au fost observate vreodată în urma administrării vreunui tratament farmaceutic.

Desfăşurarea studiului

Acest studiu a inclus analizarea a 957 de persoane dintre care 35% au fost bărbaţi. Toţi participanţii la studiu avea un IMC de minim 30, însă nu sufereau de diabet. Pacienţii au fost împărţiţi în şapte grupuri aleatorii. Cinci dintre aceste grupuri au primit diverse doze de semaglutidă (între 0.05 ml si 0.4 mg) prin intermediul injecţiilor o dată pe zi, al şaselea grup a primit un tratament placebo, iar al şaptelea grup a primit 3 mg de liraglutidă – un alt tratament folosit în cazul diabetului. Toţi participanţii la studiu au primit o dietă lunară şi recomandări privind exerciţiile fizice.

Rezultatele concrete ale studiului

După un an, pacienţii care au primit semaglutidă au pierdut mult mai multe kilograme în exces, comparativ cu persoanele cărora li s-a administrat tratamentul placebo. Cu cât pacienţii au primit o doză mai mare de semaglutidă, cu atât mai mult au pierdut în greutate.

De pildă, cei cărora li s-a administrat 0.05 mg au pierdut aproximativ 6% din greutatea corporală iniţială, pacienţii care au primit 0.1 mg au pierdut circa 8.6% din greutatea corporală, cei care au primit 0.3 mg au pierdut 11.2% din greutatea lor iniţială, iar cei cărora li s-a administrat o doză zilnică de 0.4 mg au pierdut circa 13.8% din greutatea lor iniţială după un an.

Pacienţii care au primit liraglutidă au pierdut în medie 7.8% din greutatea lor corporală, iar cei care au primit tratamentul placebo, 2.3%.

65% dintre participanţii care au primit 0.4 mg de semaglutidă în fiecare zi au pierdut aprximativ 10% din greutatea corporală.

Cele mai comune simptome prvocate de administrarea semaglutidei includ greaţă, la fel cum se întâmplă în cazul GLP-1. Semaglutida este, practic, un analog pentru GLP-1 care stimulează secreia de glucagon şi scade apetitul şi consumul de alimente. Tratmentul a fost bine tolerat de pacienţi şi mai multe studii vor avea loc pentru a valida efectele benefice ale acestui compus pentru persoanele care suferă de obezitate.

Contact

    Important

    *Informațiile prezentate pe pagină au caracter orientativ. Rezultatele intervențiilor variază de la o persoană la alta în funcție de sex, vârstă, condiția fizică etc. Veți primi o explicație detaliată, personalizată, privind beneficiile și riscurile intervenției în urma consultației cu Dr. Marius Fodor.