Sindromul picioarelor neliniştite: un motiv serios pentru tratarea varicelor
Sindromul picioarelor neliniştite apare, de cele mai multe ori, odată cu dezvoltarea varicelor sau a insuficienţei venoase cronice, o boala care, depistată şi tratată în timp util, are mari şanse de vindecare, pericolul complicaţiilor fiind eliminat. În cazul sindromului picioarelor neliniştite, pacienţii afectaţi au senzaţia că nu se pot opri din mişcare sau din mers, dorinţă incontrolabilă care se înrăutăţeşte seara sau în momentele de odihnă.
Cauzele sindromului picioarelor neliniştite (SPN) pot fi asociate cu obezitate, sarcină, fumat, anemie şi deficit de fier, boli nervoase, polineuropatie (asociată cu hipotiroidism, toxicitate etc), boli hormonale, insuficienţă renală, cafeină, alcool, unele medicamente şi, nu în ultimul rând, cu varicele. Aşadar, circulaţia precară a sângelui prin picioare poate fi răspunzătoare de provocarea SPN, iar, de asemenea, cercetările recente au demonstrat faptul că afecţiunea poate să apară, de multe ori, odată cu înaintarea în vârstă.
Insuficienţa venoasă cronică, o complicaţie apărută în urma condiţiei varicoase sau a trombozei venoase profunde (cheaguri în vene), poate cauza, de asemenea, acest simptom al picioarelor neliniştite. Insuficienţa venoasă cronică afecteaza scurgerea normală a sângelui prin vene. Manifestările insuficienţei venoase cronice includ, pe lângă aspectul inestetic, simptome care afectează funcţia piciorului, imobilizând pacientul: picioare grele, mâncărimi, umflarea picioarelor, dureri, înţepături, SPN, etc.
SPN produce senzaţii de disconfort în picioare sau chiar şi în alte părţi ale corpului cum ar fi braţele, apărând, de asemenea, şi o nevoie de a le mişca încontinuu pentru a elimina senzaţia ciudată. Această senzaţie poate fi similară unor înţepături sau mâncărimi, disconfort resimţit mai ales atunci când corpul se află în starea de odihnă, în poziţia culcat sau în şezut.
Recunoscută încă de la începutul secolului al XVII-lea, afecţiunea a fost descrisă pentru prima dată în anul 1945 de către neurologul suedez Karl- Axel Ekbom, motiv pentru care este cunoscută şi sub numele Sindromul Ekbom.
Simptomnele afecţiunii apar şi trec, severitatea acestora variind de la moderat la intolerabil, fiind resimţite cel mai puternic în timpul nopţii, motiv pentru care tulbură somnul şi alterează, astfel, calitatea vieţii pacientului.
SPN afectează atât bărbaţii, cât şi femeile, însă cercetările au demonstrat faptul că persoanele de sex feminim par mai predispuse la această condiţie medicală. Majoritatea pacienţilor cu SPN sunt persoane de vârstă mijlocie sau trecute de a doua tinereţe. Din cauza faptului că simptomele sunt intermitente sau, de multe ori, mai blânde, ele sunt trecute cu vederea sau SPN nu este diagnosticat corect. Totuşi, depistarea la timp a SPN şi descoperirea cauzelor acestuia pot favoriza o vindecare completă.
Varicele şi insuficienţa venoasă cronică, nişte cauze foarte frecvente ale SPN, pot fi depistate uşor şi tratate prin destule metode chirurgicale moderne care au rezultate excelente. Printre acestea se numără scleroterapia, metoda cu aburi, crioterapia venoasă, tratamentul endoscopic, terapia laser etc.
Având la dispoziţie diferitele metode moderne de tratare a afecţiunilor venoase, pacienţii sunt sfătuiţi să apeleze cu încredere la medicul chirurg, deoarece sănătatea picioarelor este extrem de importantă pentru o viaţă normală şi liniştită. Tratând anumite afecţiuni precum varicele, chiar în stadii incipiente, se pot elimina multiple neplăceri care pot să apară în urma complicaţiilor, cum ar fi insuficienţa venoasă cronică sau sindromul picioarelor neliniştite.